Posle čitanja ovog teksta više nikad nećete ući u stan obuveni!

Retko ko će vas danas terati da se izujete kada ulazite u stan, a one koji hoće, svi smatramo čudacima. Međutim, oni su ipak u pravu

  • 43

Ako se pitate da li bi trebalo da se izujete pred vratima ili da ulazite obuveni u kuću, imajte na umu da s obućom unosite razne bakterije i otrove. Evo nekih razloga koji će vam dati odgovor na pitanje da li da se izujete pred vratima.

 

Bakterije

 

Na obući unosite u kuću razne bakterije. Jedna studija Univerziteta u Arizoni ispitivala je bakterije koje se nalaze na obući. Pronašli su da na spoljnoj strani obuće ima čak oko 420.000 bakterija, uključujući i Ešerihiju koli, bakterije koje izazivaju dijareju, plućne bakterije i bakterije koje izazivaju meningitis.

 

Otrovi

 

Jedno istraživanje sprovedeno od strane “Environmental Science & Technology” otkrilo je da na obući unesemo u kuću razne otrove, među kojima se nalaze i neki veoma štetni pesticidi, a jdena druga studija pokazala je da je 98 odsto olovne prašine u kući, koja je takođe veoma štetna, dolazi preko obuće.

 

Foto-ilustracija: Foter/fjbengoat

Foto-ilustracija: Foter/fjbengoat

 

Prljavština

 

Na stranu bakterije i otrovi, na obući unosimo blato, prašinu i prljavštinu. To znači da ćemo morati da potrošimo više vremena i novca na čišćenje.

 

Uznemiravanje ukućana

 

Kada ulazite obuveni pravite mnogo buke, pogotovo ako imate pločice i potpetice na cipelama. Izujte se i pustite ukućane da mirno spavaju.

 

Stopala vole da su slobodna

 

Osim ako ne nosite specijalne cipele za podršku, koje se nose usled nekog nedostatka, vašim stopalima će sigurno više prijati da ne budu zarobljena u cipelama ili patikama, kad već ne moraju.

 

(Telegraf.rs / TreeHugger)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odavno poznato

    28. januar 2015 | 21:01

    Kod muslimana je ovo vekovima poznato. Pri ulasku u kucu,obavezno izuvanje.Dobijes papuce i sve je reseno.

  • Mili

    29. januar 2015 | 00:48

    Izuvanje nego kako. Imam dva dečaka najveći deo vremena provode na tepihu igrajući se, pa zamislite da ulazimo obuveni na šta bi to ličilo, onda ne bi bilo razlike između kuće i ulice. Smatram da to uopšte nije stvar primitivizma već naprotiv kulture i higijene. Sa druge strane ko ima vremena da svaki dan usisava i briše pod.

  • Neko

    28. januar 2015 | 21:41

    Mi iz unutrasnjosti se jos uvek izuvamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA