OVAKO ĆE SE USKORO PORAĐATI I KOD NAS: Gas smejavac umesto epidurala!

Zamislite da vam neko kaže da ćete se poroditi s osmehom! Mislili biste da je lud, zar ne? Međutim, to je sada stvarno moguće, jer se trudnice opredeljuju da se radije porode uz “gas za smejanje” nego za anesteziju

  • 4

Kako bi trudnicama olakšali porođaj, lekari iz Sjedinjenih Američkih Država su se odlučili za novu tehniku protiv bola, istu onu koju koriste stomatolozi u Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji i Finskoj – “gas smejavac” ili azotni suboksid.

 

I dok stručnjaci dele mišljenje o tome da je epiduralna anestezija je jedan od najefikasnijih načina suzbijanja bola tokom porođaja, azotni suboksid je, kako kaže doktor Edvard Jagmur, anesteziolog i čan Američkog društva anesteziologa, manje invazivna opcija koja mozgu pomaže da se nosi sa nesnošljivim mukama.

 

- Šta više gasa udišete, to je efekat jači. Sami možete odrediti koliku količinu želite da udahnete - pojašnjava doktor.

 

Anestezija, Operacija, hirurg, Maska, Hirurška intervencija, Medicinska sestra

 

Azotni suboksid je gas bez boje i mirisa, slatkastog ukusa. Ako se udiše kratko, izaziva dobro raspoloženje i tera nas na smeh, pa ga baš zato i zovemo “gas smejavac”. U velikoj koncentraciji je anestetik i koristi se u medicini.

 

Dobija se iz zemnog gasa i nafte čiji je sastojak. Smatra se bezopasnim, a prihvatljiva dnevna doza nije određena. Pored osnovne primene u medicini, azotni suboksid se koristi i kao potisni gas (propelant) za aerosol-pakovanja u prehrambenoj industriji (šlag, sirup, koncentrat kafe) kao i za farmaceutske i kozmetičke preparate, prenosi portal kliX.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Premda se azotni suboksid smatra generalno sigurnim za ljudsku upotrebu, sudeći prema rezultatima istraživanja iz 2012. godine objavljenim u žurnalu “Obstetrics & Ginecology”, stručnjaci nisu sigurni da li korišćenje gasa za smejanje može na bilo koji način uticati na bebu.

 

Ipak, bez obzira na to, lekari nisu zabrinuti, au SAD-u se sve više trudnica odlučuje na ovakvu pomoć prilikom porođaja.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    29. januar 2015 | 16:32

    Нема веће боли,а ни љепшег осјећаја него та минута,секунда када родиш,видиш то мало биће,и доктор ти каже да је све ок...

  • Neko

    29. januar 2015 | 16:35

    Samo nek radjaju!I nek su zive i zdrave i mame i bebe !

  • Milica

    30. januar 2015 | 18:02

    Porodila sam se uz lachgas (pre dva meseca) i ništa to ne pomaže. Ali sve muke prestanu kad vidite svoju bebu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA