Zašto kad pijemo alkohol stalno trčimo u WC da piškimo?

Iako tokom dana pijuckamo kafe, čajeve, sokove, vodu, jedemo supe i kuvana jela – čini se da naša bešika može da izdrži baš dugo bez pražnjenja. Međutim, uveče, čim popijemo pivo-dva ili neki drugi alkohol – odmah moramo u toalet. Evo zašto je to tako

  • 6

Ukoliko često izlazite u provod, sigurno već iskusno znate da bi trebalo da odložite prvi odlazak u toalet što je duže moguće. Jer, svesni ste toga da kad jednom “otvorite diznu”, moraćete da trčkate svako malo.

Sigurno ste se pitali kako je moguće da se bešika napuni tako brzo, kad zapravo ne unosite ništa posebno više tečnosti nego inače, osim što je sada u pitanju alkohol. E pa, upravo u tome i jeste caka!

Kako objašnjava urolog Karl Krušelnički, kada konzumiramo alkohol, naš mozak smanjuje proizvodnju hormona ADH, antidiuretika koji inače usporava stvaranje urina i smanjuje potrebu za uriniranjem. Telo se prema tvrdnjama ovog doktora dobro drži do trećeg pića.

- Od tog trenutka sve kreće "nizbrdo". Počinje povećana proizvodnja urina u bubrezima i kreće sve češća potreba da se ide u WC. Zapravo, organizam počinje da dehidrira - objašnjava dr Krušelnički.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/photostock Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/photostock

Znate li koliko dugo može da izdrži naša bešika, a da se ne upiškimo?

Ako se ne pazi, dehidracija može da dovede i do smrti. Međutim, ne pomaže ništa ako se svaka čašica alkohola "zaliva" čašom vode.

- Bešika je poput sunđera. Ako na već vlažan sunđer sipate vodu, on je neće upiti, već će sav višak da iscuri napolje. Telo će apsorbovati samo 30 do 50 odsto viška vode, dok ostatak ide niz WC šolju ili pisoar  - slikovit je doktor.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    20. februar 2015 | 19:38

    Nek neko kaze zasto ova sa sesirom ide u muski,znam ja sto idem u wc kad popijem...:-)

  • Pazarac 1

    20. februar 2015 | 17:15

    Dobro se držim do litra vinjaka a posle malo šetnhe

  • Pavle

    20. februar 2015 | 23:08

    Ja tih briga nemam :-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA