Od koga nasleđujemo više gena – od mame ili od tate?

Kad se beba rodi, svi raspravljaju oko toga na kog člana familije najviše liči, “čije” su uši, a “čiji” nos. Međutim, iznenadiće vas čiji geni zapravo preovlađuju

  • 6

Iako dete nasledi jednaku količinu gena od oca i majke, od tate se ipak preuzme više genetskih mutacija, pa zbog toga navodno, barem kad je karakter u pitanju, više ličimo na svoje očeve. Zato, nema ni govora o onome “gledaj majku, biraj ćerku”.

Ako želite da znate kakva će voljena osoba u biti u starosti, obratite pažnju na njenog ili njegovog oca! Razlog za to skriva se u genetici, jer iako svaka beba nasledi jednak broj gena od majke i oca, od tate dobijamo više genetskih mutacija, odnosno koristimo više tatinog DNK materijala.

- Ovo je prvo istraživanje koje dokazuje da sisari uopšteno više genetski liče na očeve nego na majke. Ovo otvara potpuno novo područje istraživanja ljudske genetike, koje će nam pomoći u dijagnostici i lečenju brojnih bolesti - rekao je autor studije Fernando de Vilena sa Univerziteta u Severnoj Karolini.

Foto: billcatchings.com Foto: billcatchings.com

On i njegov tim testirali su 95 osoba i njihov DNK uporedili s roditeljskim. Otkrili su da od očeva, osim karakternih i fizičkih sličnosti, nasleđujemo i veću sklonost određenim bolestima, poput dijabetesa, povišenog krvnog pritiska i drugih stanja.

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Невена

    5. mart 2015 | 09:28

    Свако дјете је засебна јединица,а физички може,а и не мора да личи на родитеље(баке,дједови,стричеви,тетке).Начин размишљања,и свјест развија искључиво родитељ,и средина у којој дјете расте,тако да ово истраживање за мене пада у воду.

  • Jole

    5. mart 2015 | 12:04

    Svakom coveku na ulici moras reci - dobar dan, nikad ne znas kafa ce ti tata naici. ;)

  • Ana

    5. mart 2015 | 10:14

    Ja licim na komsinicu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA