Novi test povećava uspeh vantelesne oplodnje!

Mnogim parovima koji imaju problema sa začećem željenog deteta, jedina opcija je vantelesna oplodnja. Nažalost, ovaj metod ne samo da je skup, već je u ogromnom procentu neuspešan. Sada, postoji nova nada za sve one kojima je ovo jedini način da dobiju bebu

  • 1

Uprkos tome što se u svetu obavi na stotine hiljada uspešnih vantelesnih oplodnji, ogromna je šansa da organizam majke, već u prvim danima nakon što joj je embrion usađen u matericu, odbaci plod. Zahvaljujući novom testu, to više ne bi trebalo da predstavlja problem.

Prvi put do sada, stručnjaci za veštačku oplodnju u stanju su da preciziraju tačan period ciklusa kada je telo žene najspremnije da primi embrion, odnosno da se na minimum smanji verovatnoća od pobačaja na samom početku trudnoće.

Tim specijalista s “IVI” klinike u Madridu, koje je predvodio profesor Huan Garsija Velasko, zaključio je da je problem u tome što se ženama, koje su inače tokom čitavog procesa izložene hormonskoj terapiji, embrioni implantiraju u pogrešno vreme ciklusa, a ne u trenutku kada su najplodnije.

VANTELESNA OPLODNJA U SRBIJI: Sve što je potrebno da znate o dobijanju potomstva

Foto-ilustracija: Foter/Image Editor Foto-ilustracija: Foter/Image Editor

Zato su oni osmislili test, koji se svodi na uzimanje parčenceta sluzokože materice (endometrijuma), na osnovu čije debljine i ispitivanja 238 gena bi se precizno za svaku buduću mamu izračunao savršen trenutak za “ubacivanje” embriona.

- Prema našim procenama, loš tajming je kriv za preko 15 odsto neuspelih vantelesnih oplodnji. Sada znamo da je jedan od potencijalnih krivaca za neuspeh nedovoljno pripremljen endometrijum. Ovim testom možemo da precizno izračunamo savršen “molekularni tajming” za usađivanje embriona – rekao je doktor Velasko.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Za sada je od 17 žena, koje su pre ovog eksperimenta imale po nekoliko neuspešnih implantacija, njih devet uspelo da zadrži trudnoću i na svet donesu tako željene bebe. A sada je u veliko istraživanje uključeno još 2,500 žena sa minimum dve neuspešne oplodnje iz deset zemalja sveta. Ako se i kod njih pokaže uspešnim, ovaj test mogao bi vrlo brzo da uđe u redovnu upotrebu, pa čak i kod nas!

(Telegraf.rs / Daily Mail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • amar

    11. mart 2015 | 21:49

    Ovaj test se zove ERA test. Od avgusta 2014 godine se radi u Bahceci centru u Sarajevu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA