Danas je Dan osoba sa Daunovim sindromom: To nije bolest i to svi trebaju da znaju!

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006.godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi tog stanja prisutnost 3 hromozoma umesto 2 hromozoma, na 21 hromozomskom paru

  • 3

Danas se obeležava Dan osoba sa Daunovim sindromom. Prvo što trebate da znate jeste da Daunov sindrom nije bolest. Ljudi sa Daunovim sindromom ne traže lek, već žele da budu prihvaćeni i pravo da budu kao ostali.

Ovaj momak sa Daunovim sindromom je "zapalio" Tviter. Evo i zbog čega!

Svetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006.godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi tog stanja prisutnost 3 hromozoma umesto 2 hromozoma, na 21 hromozomskom paru.

BRAVO, ANĐELE! Devojčica sa Daunovim sindromom će vas rasplakati svojim pevanjem (VIDEO)

Hromozomske aberacije mogu biti uzročnik različitih kliničkih sindroma. Nastanak Daunovog sindroma najčešće je uzrokovan trizomijom dvadeset prvog hromozomskog para (95 odsto).

Pogledajte poruku dece s Daunovim sindromom budućoj mami (VIDEO)

Printskrin:YouTube/Susan Holcombe Printskrin:YouTube/Susan Holcombe

U prenatalnom periodu, kombinacijom neinvazivnih testova identifikuju se trudnice kod kojih postoji povećana mogućnost za rađanje deteta sa Daunovim sindromom, da bi se daljim ispitivanjima (aminocentezom, biopsijom horionskih resica) utvrdilo da li je došlo do hromozomskih aberacija u ćelijama ploda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA