DR FRANKENŠTAJN IMA DOBROVOLJCA: Spremna je prva transplantacija glave u Rusiji!

Ako Serđo Kanavero uspe u svom pokušaju, postaće prvi hirurg kojem je tako nešto pošlo za rukom. Međutim, gotovo niko od njegovih kolega ne veruje da će spasiti Rusa

  • 13

Valerij Spiridonov, teško oboleli 30-godišnji informatičar iz Rusije, odlučio je doslovno da svoju glavu preda u ruke Serđa Kanavera, kontroverznog doktora koji je uveren da će moći da mu presadi glavu na telo osobe kojoj su otkazale moždane funkcije, ali joj je telo zdravo, prenosi Dejli mejl.

Spiridonov je rođen s Verdnig-Hofmanovim sindromom, spinalnom mišićnom atrofijom iz grupe naslednih bolesti, pa mu preti kraj kao posledica respiratornih komplikacija.

Ako Kanavero uspe u svom pokušaju, postaće prvi hirurg kojem je tako nešto pošlo za rukom, međutim, svakako treba naglasiti da gotovo niko od njegovih kolega ne veruje da će spasiti Rusa.

Štaviše, italijanskog neurohirurga u medicinskim krugovima pogrdno nazivaju „doktorom Frankenštajnom“ i njegove ideje nazivaju čistom fantazijom.

UPOZNAJTE DOKTORA FRANKENŠTAJNA: Ovaj hirurg namerava da presadi čoveku glavu! (FOTO) (VIDEO)

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kanavero planira da istovremeno odseče glave pacijenta i donora, da kičmenu moždinu potom zalepi pomoću svog „magičnog sastojka“ – supstance koja se zove polietilen glikol, pa kod pacijenta na četiri nedelje izazove komu kako se ne bi pomerao dok je u toku „postupak prihvatanja“.

Kada se probude pacijenti bi trebalo normalno da se pokreću, osećaju svoje lice i govore istim glasom kao pre. Moćni imunosupresivni lekovi trebalo bi da zaustave odbacivanje novog tela.

„Bojim li se? Naravno. Ali morate da shvatite da nemam baš mnogo opcija. Ne odvažim li se na ovu operaciju, čeka me vrlo tužna sudbina. Doneo sam odluku i sad nema povratka“, izjavio je za Dejli mejl Spiridonov, čiji će zahvat koštati nešto više od 10 miliona evra budući da će trajati najmanje 36 sati i da može biti izvedena samo u najbolje opremljenim operacijskim salama.

Porodica u potpunosti podržava Spiridonova u odluci.

„Mnogo sam čitao o ovom poduhvatu. Ideja o transplantaciji ne samo organa već i glave u centru pažnje je već mnogo godina čak kod nekih ruskih stručnjaka, ali do sada nije izvedena nijedna operacija“, kaže Valerij, koji se sam javio doktoru Kanaveru nakon što je čuo za njega i njegov ambiciozni poduhvat. Pacijent i doktor su se nakon toga nekoliko puta čuli preko Skajpa.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • M

    8. april 2015 | 16:49

    I oni koji su bili pioniri zahvata transplatacije organa su svojevremeno nazivani Frankenstajni, pa sta, ljudi svakako, uglavnom negativno, reaguju na sve novo, da su naucnici obracali paznju na to jos bi ziveli u barakama i lecili se pijavicama.

  • Neki veliki dr. mr.

    8. april 2015 | 17:14

    Hajde i to cudo da vidim.

  • marko1619

    9. april 2015 | 00:39

    To je vec uradjeno krajem 80-tih na majmunima i psima,samo tada nisu spojili kicmenu mozdinu. Imate snimak na youtubu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA