Zašto nam se spava kad je napolju oblačno?

Istraživanjem ustanovljeno je da se spava mnogo bolje i duže u danima bez oblaka, iako je potreba za lenčarenjem i odlaskom u krevet najizraženija u sumornim danima

  • 2

Kad pada kiša, zevanje je uobičajena pojava kod mlađih i starijih. Javlja se osećaj umora, bezvoljnosti, melanholije, čak i depresije. Potreba za lenčarenjem i odlaskom u krevet je najizraženija u sumornim danima, pa se mnogima čini da tada spavaju kvalitetnije.

Ipak, naučnici tvrde da je san kvalitetniji kada je nebo vedro. Istraživači sa Univerziteta u Ročesteru sproveli su studiju u kojoj su učestvovala 43 ispitanika, a imali su zadatak da vode "dnevnik spavanja" tokom 105 dana.

Kada su uporedili rezultate evidencije sa bazom podataka o vremenskim prilikama, ustanovljeno je da su učesnici spavali mnogo bolje i duže u danima bez oblaka.

To znači da nemate opravdanje za lenčarenje kada je tmurno, ali uteha je da se tada svi osećaju tromo i nezainteresovano. Loše raspoloženje izazvano ružnim vremenom je toliko uobičajeno, da čak postoji i medicinski naziv za njega - sezonska depresija.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mićko

    20. april 2015 | 07:02

    Meni se spava i kad je napolju vedro:-)

  • strvarno?

    20. april 2015 | 09:16

    Lego u 02:00 ustao u 04:00 , celo vece pio pivo sa drugarima. Glava mi ogromna a kakvo je vreme i ne vidim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA