SMANJUJU APETIT I OSEĆAJ GLADI: Ove namirnice provereno pomažu! Uverite se i sami!

Ukoliko se stalno pitate koje to namirinice smanjuju kilograme, tj. apetit otkrivamo vam šta to treba da jedete da biste svoju liniju držali na zavidnom nivou

  • 6

Ukoliko planirate dijetu, ili želite da smanjite unos hrane, evo koje namirinice vam pomažu u regulisanju apetita.

ZDRAVLJE NA TANJIRU: 7 namirnica koje tope kilograme

Jabuka pre jela

Idealno je pojesti jabuku pola sata pre obroka, jer će ona podstiče osećaj sitosti. Kako su pune vode i vlakana, jabuke su idealno voće za grickanje, a pojedina istraživanja su čak pokazala da telo potroši mnogo kalorija vareći jabuke.

Foto-ilustracija: Foter/Victoria Bjorkman Foto-ilustracija: Foter/Victoria Bjorkman

Avokado za sitost

Ako pojedete pola avokada uz ručak ili posle ručka,nećete osećati glad celo posle podne, tvrde nutricionisti. Prema studiji objavljenoj u časopisu Nutrition, žene koje pojedu pola avokada uz ručak pokazuju za 25 odsto manju želju za hranom tri sada poslije obroka, i u manjem su iskušenju da posegnu za grickalicama.

Foto: WiseGeek.com Foto: WiseGeek.com

Supa pre obroka

Supa je idealan početak svakog ručka. Tanjir supe sadrži vrlo malo kalorija, a puno vitamina i minerala, osim toga što ćete posle supe pojesti 20 odsto manje glavnog jela. Takođe, supa fizički zauzima dosta mesta u stomaku, pa je jasno da posle ne možete da pojedete naročito veliku količinu hrane.

Foto: flickr/Matt_Weibo Foto: flickr/Matt_Weibo

Krastavci za metabolizam

Sadrže malo kalorija, a puno vode i to ih čini idealnom namirnicom za sve koji žele da smršaju. Osim svežih, dobri su kiseli krastavčići, kao i drugo povrće iz turšije, jer simulišu proizvodnju hormona koji iz creva i želuca šalju mozgu impuls da ste siti. Ujedno deluju i kao probiotici.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ljute papričice

Kapsaicin koji se nalazi u njima ubrzava metabolizam, a skorašnja studija Univerziteta u Mastrihtu, otkrila je da, takođe, pomaže i u kontroli apetita. Ako dodate ¼ kašičice čilija jelu, brže ćete se zasititi i manje pojesti, a tokom dana ćete uneti i do 25 odsto manje kalorija.

Foto: sxc.hu/ darkmoonst Foto: sxc.hu/ darkmoonst

Crna čokolada

Od slatkiša, najbolji izbor je crna čokolada, sa što većim procentom kakaoa. Istraživanja su pokazala da ona može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i doprineti zdravlju kardiovaskularnog sistema, a takođe je dobar saveznik u borbi protiv neobuzdanog apetita.

Foto-ilustracija: Foter/Boz Bros Foto-ilustracija: Foter/Boz Bros

Bademi suzbijaju glad

Orašasti plodovi, a naročito bademi, vrlo su korisni u suzbijanju osećaja gladi, jer su bogati zdravim nezasićenim mastima, proteinima i vlaknima. Ove tri hranljive materije zajedno, regulišu metabolizam i nivo šećera u krvi, čiji pad je odgovoran za osećaj gladi.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Voda zavarava osećaj gladi

Kada smo čak i blago dehidrirani, može nam se učiniti da smo gladni, jer su simptomi gladi i žeđi vro slični. Zato, kada dobijete napad gladi, popijte vodu i sačekajte 10 minuta, jer su velike šanse da će vas proći.

(Telegraf.rs / 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gazda

    2. maj 2015 | 00:58

    Ljudi, ne moj te se zanositi samo sport i aktivnost i umereno jesti....Umerenost je naj vaznija u svemu....

  • Ja

    1. maj 2015 | 23:21

    Za paricice je apsolutna glupost, odavno je poznato da kapsaicina pojacava apetit, a I zbog bola koju izaziva u ustima jedemo vise zbog neutralizacije tog dejstva.... :-)

  • andrej

    2. maj 2015 | 09:03

    gazda vidim da je kod tebe umjerenost izrazena i u pismenosti :P :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA