Ne preterujte s dezodoransom! Više od jednom dnevno može da bude opasno

Antiperspiranti se nanose na površinu kože, a u kontaktu sa znojem razlažu se na sitne čestice koje ulaze u kanaliće znojnih žlezda. Na taj način znoj se iz njih otežano evakuiše

  • 1

Korišćenje dezodoransa u letnjim mesecima je neizbežno, međutim poslednjih godina govori se dosta o tome da sadrže supstance koje loše utiču na zdravlje organizma, pre svega zbog soli aluminijuma. Zato je preporučljivo da se dezodorans koristi samo jednom dnevno.

Antiperspiranti se nanose na površinu kože, a u kontaktu sa znojem razlažu se na sitne čestice koje ulaze u kanaliće znojnih žlezda. Na taj način znoj se iz njih otežano evakuiše. Čestice uglavnom ostaju u koži 24 sata, ali se vremenom ispiraju. Zato je poželjno antiperspirante nanositi samo jednom dnevno na čistu kožu.

Znate li kakav dezodorans najbolje štiti od znojenja?

Dezodoransi u spreju imaju blago antimikrobno dejstvo, a dodaju im se mirisi ili prirodna esencijalna ulja da bi maskirali miris znoja.

Dobro je koristiti i druge načine kako biste mirisali tokom celog dana.

Printskrin: YouTube/Football TV Printskrin: YouTube/Football TV

Najbolje je da se tuširate jednom dnevno ili da pazuh s vremena na vreme obrišete vlažnom maramicom. Tako ćete sprečiti razvoj bakterija koje su i uzročnici neprijatnih mirisa.

Svaki dan oblačite čiste stvari jer se bakterije na oznojenoj odeći brzo razmnožavaju. Poželjno je da dlačice ispod pazuha uklanjate jer se na njima zadržavaju bakterije.

Suviše često tuširanje može da dovede do isušivanja kože, a naročito ako se koriste sapuni koji je snažno odmašćuju. Preporuka je da se osobe koje nisu previše aktivne u toku dana tuširaju jednom dnevno. Ukoliko to neko radi češće, savetuje se upotreba blagih sapuna i kupki.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Uloga znojenja jeste regulacija telesne temperature i sprečavanje pregrejavanje organizma.

Međutim, može doći i do poremećaja znojenja, a razlozi za to su brojni. Stres, emocionalne napetosti samo su od nekih uzročnika. Zato se za neke osobe kaže da se znoje na "nervnoj bazi".

(Telegraf.rs/ Izvor: mojportal.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chicha.

    23. maj 2015 | 00:37

    Okrenimo se prirodi.Sami napravimo losion.Muskatnu žalfiu ubaciti pedesetak cvetova u pola litre alkohola iz apoteke.posle par sati procediti i dodati malo vode po želji,ne više od dva dl.Maramicu natopiti i brisati ispod pazuha i vrata.može i posle brijanja. To vam je domaći vitiver.Može i S lavandom.Možete dodati borove iglice i lišće matičnjaka i imate odličan osveživač prostorija.Raspršuj se fajtalicom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA