IMATE VIŠAK OKO STRUKA? Evo šta treba da radite za savršen izgled!

Ako imate problem sa viškom oko struka, sada ima dobra vest za vas. Stručnjaci su dokazali da ipak postoje neke navike koje će vam pomoći da smanjite masne naslage oko struka

  • 1

Svako ko muku muči sa naslagama oko struka zna koliko može biti teško da se izgubi taj višak. Dobra vest je da ne morate svakodnevno raditi stotinu trbušnjaka kako biste izgubili masne naslage na području stomak.

Loša vest je da nema čudesnog rešenja koje će preko noći rešiti problem, a i ne postoji puno toga što možete preduzeti kako biste izgubili višak baš s tačno određenog dela tela.

Međutim, stručnjaci su dokazali da ipak postoje neke navike koje će vam pomoći da smanjite masne naslage oko struka.

Grickajte bademe

Ovo zdravo orašasto voće odličan je odabir kao međuobrok, posebno kasno popodnevni kada nas često uhvati želja za nečim slatkim. Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu "Journal of the American Heart Association" pokazalo je kako su osobe koje su jele 45 grama (jedna manja šaka) badema dnevno smanjile masne naslage oko struka, i čak smanjile nivo holesterola.

Foto-ilustracija: Foter/The Travelling Bum Foto-ilustracija: Foter/The Travelling Bum

 

Naravno, to se odnosi na osobe koje su i ostatak vremena pazile da ne preteraju s hranom. Držite se mere od maksimalno jedne šake badema dnevno.

Rešite se sokova, pa čak i "light" varijanti

Istraživanje koje je 2011. godine objavio "University of Texas Health Science Center San Antonio" pokazalo je da se opseg struka osoba koje piju kupovne sokove u 10 godina povećao za čak 70 posto u poređenju sa osobama koje ih izbegavaju. Još je šokantniji podatak da se kod osoba koje su većinom pile dve ili više čaša soka dnevno opseg struka povećao za neverojatnih 500 odsto.

Foto: flickr/adactio Foto: flickr/adactio

Koristite i tegove uz kardio trening

Ne kažemo da morate da se odreknete trčanja ili vožnje bicikla, ali ako želite da smanjite obim struka, vežbe s otporom i tegovima moraju postati deo vaše rutine. Naučnici sa Univerziteta Harvard dokazali su da samo 20 minuta vežbanja sa tegovima dnevno, u poređenju s kardio vežbanjem, smanjuje nakupljanje masnih naslaga oko struka s godinama. Osim toga, vežbanje tegovima povećava sposobnost tela da sagoreva više kalorija.

4. Jedite nemasne proteine s mlečnim proizvodima

Kombinovanje kvalitetnih proteina s mlečnim proizvodima može vam pomoći da izgubite abdominalne masne naslage. U istraživanju objavljenom 2011. godine u Journal of Nutrition, 90 ispitanika podeljeno je u tri grupe koje su kombinovale različite količine proteina i mlečnih proizvoda u istoj količini dnevnih kalorija: grupa s puno proteina i puno mlečnih proizvoda; dovoljno proteina i srednju količinu mlečnih proizvoda; i onu su dovoljno proteina i malo mlečnih proizvoda.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/photostock Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/photostock

Naučnici su ustanovili da je grupa koja je jela više proteina i mliječnih proizvoda izgubila najviše masnih naslaga, osobito abdominalnih, te su u toj grupi ispitanici dobili najviše čiste mišićne mase.

- Masnoće u području struka su naročito štetne za kardiovaskularno i metaboličko zdravlje, a čini se, barem prema našem istraživanju, da povećanja količine kalcijuma i proteina u prehrani pomaže   gubitak kilograma upravo iz područja struka, gde se nalaze najopasnije masne naslage -  rekla je predvodnica istraživanja Andrea Jose.

5. Pametno birajte masnoće

Polinezasićene masnoće, koje se nalaze u orašastom voću, semenkama, biljnim uljima i ribi, mogu pomoći ukloniti masne naslage s područja struka. U malom istraživanju objavljenom 2014. godine u žurnalu Diabetes, naučnici su pokušali da otkriju da li pojedine namirnice utiču na područje pothranjivanja masnoća u telu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Dve grupe ispitanika jele su istu prehranu, samo što je polovina njih konzumirala i još dodatne kalorije iz polinezasićenih masnoća (suncokretovo ulje) dok je druga polovina isto toliko kalorija dobijala od zasićenih masnoća (palmino ulje).

Iako su obe grupe dobile na kilaži, što je bio i cilj istraživanja, težina je bila veća kod osoba koje su jele zasićene masnoće, a i naučnici su ustanovili kako konzumiranje zasićenih masnoća povećava pothranjivanje masnih naslaga u području abdomena, dok polinezasićene masnoće pomažu da se smanje masne naslage u telu.

(Telegraf.rs / Izvor: zena.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ahahahahahahaha

    26. jun 2015 | 16:54

    Glupost. Ne goje masti, nego sećeri. Ako hoćete da smršate, izbacite ugljene hidrate, a povećajte masti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA