OVAJ RAK JE NAJVEĆI UBICA SRPSKIH MUŠKARACA: Povedite računa, posle je kasno!

Najveći faktori rizika za dobijanje raka su genetika i pušenje, u zavisnosti od toga koja vrsta kancera je u pitanju

  • 3

Često se priča o svesnosti kad je u pitanju rak dojke, ali jednako je važno osvestiti i muškarce o rizicima od dobijanja raka prostate ili drugih oblika kancera koji pogađaju jači pol.

Ako ste mislili da pušenje izaziva SAMO rak pluća, grdno ste se prevarili! (VIDEO)

- U Srbiji godišnje oko 17.000 muškaraca oboli od raka, a najčešće vrste su rak pluća, rak debelog creva, rak prostate i rak mokraćne bešike - kaže mr sc. med. dr Ana Jovićević sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, a piše "Blic".

Taj broj obolelih raste već nekoliko decenija. Negatvnu statistiku pokušava da pobedi lečenje koje postaje sve uspešnije.

- Produžava se život obolelih zahvaljujući uspešnoj kontroli bolesti raznim postupcima u dugom vremenskom periodu. Sve je više izlečenih pacijenata koji zahtevaju doživotnu kontrolu - dodaje doktorka.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Genetika prednjači na listi faktora rizika za pojavu raka prostate i debelog creva, dok pušenje nosi etiketu vodećeg faktora rizika za rak pluća i mokraćne bešike.

- Rizik za rak prostate se povećava sa godinama starosti. Ista situacija je i sa rakom debelog creva, najveći broj slučajeva otkriva se posle 50. godine - ističe doktorka.

Rak debelog creva može da se okarakteriše i kao podmukla vrsta. Dok uporni kašalj, otežano, učestalo mokrenje i pojava krvi u mokraći mogu mogu da najve ostale tri vrste raka, ovaj tip kancera često u početnim fazama ne daje nikakve simptome. Da smo postali žrtve bolesti, otkriva pojava krvi u stolici, promene u pražnjenju creva i bol u donjem delu stomaka.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Theeradech Sanin Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Theeradech Sanin

Četiri najzastupljenije vrste raka među muškom populacijom u našoj zemlji susreću se na polju prevencije.

- Najznačajnije mere prevencije raka mokraćne bešike su prevencija pušenja, ishrana bogata voćem i povrćem i sprečavanje izloženosti hemijskim kancerogenima, koji su zastupljeni u industriji boja, gume i kože - savetuje doktorka.

(Telegraf.rs / Blic / Jelena Milenković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    8. jul 2015 | 12:23

    KADA CE VLAST SRBIJE DOZVOLITI KONTROLISANU UPOTREBU KONCENTROVANOG ULJA OD MARIHUANE KAO DOKAZANOG LEKA PROTIV MNOGOBROJNIH OBLIKA KARCINOMA .OVDE U SVICI POZNAJEM LJUDE KOJI SU SE IZLECILI A U NEMACKOJ CAK I ZDRAVSTVENO OSIGURANJE CE PRIZNATI RACUN TE VRSTE LECENJA OPAKE BOLESTI !!!

  • Jo

    9. jul 2015 | 08:23

    Pa normalno da sve vise ljudi oboleva,vi onkolozi samo znate da trujete tim vasim otrovima iz hemoterapije,al nikoga do sada niste izlecili. Vi time samo prodizavate agoniju coveku,a vamo kao uznapredovale terapije...SRAM VAS BILO....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA