1

Kardiovaskularne bolesti ubijaju narod u Srbiji

Bolesti srca i krvnih sudova u Srbiji su vodeći uzroci smrti oba pola, kod muškaraca "učestvuju" s više od 50 odsto, a kod žena sa oko 60 odsto u ukupnom broju umrlih, dok su maligne bolesti na drugom mestu, ukazujuju medicinski stručnjaci

Iako je prestao post, čuvajte zdravlje svog srca i krvnih sudova!

Smrtnost od cerebro i kardiovaskularnih bolesti, osim demografskih razloga, uslovljena je i prisustvom brojnih faktora rizika, ukazuje naučni saradnik Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Zorica Dimitrijević, navodeći da je model razboljevanja i uzroka smrti od vodećih hroničnih bolesti u Srbiji sličan kao i u razvijenijim zemljama.

Isti razlozi uzrokuju i nastanak malignih bolesti, koje su na drugom mestu po zastupljenosti u oboljevanju i smrtnosti stanovništva Srbije.

Ona je navela da su zato neophodne mere prevencije, koje podrazumevaju zdrav način života – pravilnu ishranu, umerenu fizičku aktivnost, smanjenje gojaznosti, prestanak pušenja, konzumiranja alkohola i upotrebe psihoaktivnih supstanci. Mere prevencije u vezi su i sa korišćenjem zdravstvene službe, odnosno ranom dijagnostikom bolesti, redovnom kontrolom zdravstvenog stanja zdravih lica i redovnom primenom terapijskih i rehabilitacionih mera lica obolelih od hroničnih bolesti.

Dr Dimitrijević podseća da je osnovna karakteristika demografske slike visoka prosečna starost stanovništva i izrazito negativan prirodni priraštaj.

– To je rezultat jasno izraženog silaznog trenda živorođenih od sredine pedesetih godina i uzlaznog trenda umrlih u Srbiji – navela je ona podsećajući da je, prema izveštaju UNDP-a (Programa za razvoj Ujedinjenih nacija) iz 2009. godine, Srbija na petom mestu u Evropi kada je u pitanju prosečna starost stanovništva (41 godina), a ispred nje su jedino Nemačka (44,2), Italija (43), Finska (42) i Austrija i Grčka (41,7).

U zemljama Evropske unije u 2008. godini udeo starih lica iznad 65 godina bio je 16,4 odsto, dok je u Srbiji u istoj godini ovaj procenat bio veći i iznosio je 17,2 odsto.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za 2010. godinu, očekivano trajanje života u Srbiji je iznosilo 71,4 godina za muško i 76,6 godina za žensko stanovništvo. Računajući prema projekcijama za 2050. godinu, u Srbiji će biti 23 odsto stanovništva starijeg od 65 godina života.

Kada su u pitanju osnovni razlozi starenja nacije, stručnjaci ukazuju da je u Srbiji na povećano starenje uticao pad fertiliteta ili dugogodišnje zadržavanje na niskom nivu, mortalitet, ali i migracije. Što se tiče fertiliteteta, za poslednjih 60 godina prosečan broj dece po ženi je prepolovljen, sa 3,13 dece sveden je na 1,41 dete po ženi.

Zabrinjavajuće je što je dostignuti nivo fertiliteta nizak i već više od pola veka ne obezbeđuje ni prostu reprodukciju stanovništva, upozoravaju stručnjaci.

(Tanjug)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: Demografija, Maligne bolesti, Mortalitet, moždani udar, Natalitet, Republički zavod za statistiku, srčani udar, Zdravstveni rizici
Popularni komentari
  • j
    janko marko

    zabrinjavajuće

foto dana

video dana