Muzika je lek, ali bukvalno!

Ukoliko se spremate na neku operaciju ili vam uopšteno nešto fali, slobodno odvrnite svoju omiljenu pesmu. To vam lekari propisuju na recept!

  • 4

Slušanje muzike pre, tokom i posle hirurškog zahvata blagotvorno deluje na pacijente tako što im smanjuje strah i bolove, a ubrzava i oporavak, zaključak je istraživanja objavljenog u četvrtak u britanskom medicinskom časopisu “The Lancet”.

Analizom 72 studije kojima je bilo obuhvaćeno 7000 ljudi, grupa britanskih naučnika pokazala je da su pacijenti operisani uz muziku bili manje prestrašeni, manje su trpeli bolove posle operacije i uzimali su manje analgetika od onih koji to nisu bili. Takođe, ovi pacijenti su uopšteno bili zadovoljniji.

Uticaj na strah i bol bio je vidljiv bez obzira da li se muzika slušalo pre, tokom ili nakon operacije, premda se najboljim pokazalo slušanje muzike pre samog zahvata. Blagotvorne su se pokazale sve vrste muzike (više od 4000 naslova), premda autori ističu kako je veću, ali ne znatnu prednost imala muzika koju su izabrali sami pacijenti.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Taj je efekat primećen čak i pod opštom anestezijom, ali je ipak nešto veći kada su pacijenti pri svesti tokom operacije, prenosi Hina. Muzika je usto omogućila uzimanje manje količine tableta protiv bolova. Ipak, nije skratila vreme hospitalizacije pacijenta, napominju naučnici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    17. avgust 2015 | 08:50

    Knjiga "mocartov efekat" opširno obrađuje uticaj muzike na ljude@

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA