≫ 

Ovo su najčudnije pojave koje se događaju u snu. Ona pod 6 će vas zaprepastiti

Ovo su najčudnije stvari koje vam se mogu dogoditi u snu. Sigurno ste nekad iskusili neke od njih. Evo zašto se takve stvari dešavaju

  • 11

San uglavnom nije nikakav neobičan događaj, ali se tu i tamo može dogoditi da iskusite neke čudne stvari koje će vas ostaviti zbunjenim. Lekari su pojasnili zašto se neke od tih stvari događaju. Ovo su neke od čudnih pojava u snovima.

Osećaj padanja

Verovatno ste doživeli da sanjate da ste se spotakli ili pali s bicikla pa se šokirani probudite uz trzaj. Reč je o takozvanom hipničkom trzaju. Vaše je telo obično paralizovano dok sanjate, ali ponekad počnete da sanjate pre nego što vam se telo "ugasi". Dr V. Kristofer Vinter objašnjava da se to češće događa kad ste jako umorni ili neispavani pa vaš mozak ulazi u san pre vašeg tela.

Paraliza

Ponekad se probudite ujutru i ne možete da pomerite nijedan mišić. Ovo može da traje od nekoliko sekundi do nekoliko minuta i može biti prilično zastrašujuće. Reč je o fenomenu suprotnom od osećaja padanja - mozak vam se budi pre tela.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Mesečarenje

Mesečarenje, odnosno hodanje u snu, može biti opasno jer nesvesno možete završiti na ulici ili za upravljačem automobila.

- Kod mesečarenja se budite samo onoliko koliko je vašem telu potrebno za pokret, ali ne dovoljno da vam mozak bude budan - objašnjava dr Vinter.

Pričanje u snu

Ovo većinom traje u proseku 30-ak sekundi, a često se dešava tokom prvih sat-dva sna, kada vaše telo ulazi u duboki san, a mišići su još uvek aktivni.

Foto-ilustracija: Foter/purplemattfish Foto-ilustracija: Foter/purplemattfish

Snovi koji se ponavljaju

Dr. Vinter objašnjava kako se ponavljajući snovi mogu dogoditi kada vaš mozak pokušava da reši neke psihološke probleme. Često su delimično zasnovani na stvarnosti, poput nekih traumatičnih događaja.

Seks tokom spavanja

Jedno istraživanje, u kome je učestvovalo više od 800 pacijenata iz centara za poremećaje u spavanju, pokazalo je da je njih 8 odsto doživelo "seksomniju", to jest da su započeli seks s partnerom u snu. To je slično mesečarenju - probudili ste se dovoljno da se možete kretati, ali vaš mozak još nije potpuno budan.

Foto: Profimedia/Eyecandy images Foto: Profimedia/Eyecandy images

Sindrom eksplozije glave

Nekim ljudima događa se da se odjednom probude nakon što su čuli vrlo jaku buku poput eksplozije ili čak osećaja da im glava eksplodira. Reč je zapravo o još jednoj vrsti hipničkog trzaja, kad vam telo još nije paralizovano.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Blok 4445

    23. avgust 2015 | 12:17

    A osecaj davljenja,gusenja?Jel se to desava kada zaboravimo da disemo u snu ili sta...

  • E ljudi moji

    23. avgust 2015 | 19:02

    Ja sanjam novac svako vece...a sve manje ga imam. Eto da znate znacenje novca u snu

  • ....

    23. avgust 2015 | 15:28

    Dozivjela sam sindrom eksplozije glave... Nisam to ni znala dok ovo nisam procitala. Mogu vam reci da je uzasan osjecaj...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA