Opao vam je IMUNITET? Napravite ove SIRUPE sami i ojačajte organizam! (RECEPTI)

Virusi i bakterije vrebaju iza svakog ćoška, ali mi se nećemo razboleti sve dok nam ne padne imunitet. Evo kako da se to ne desi

  • 1

Naš organizam je stalno izložen virusima, ali razbolećemo se tek onog trenutka kad nam padne imunitet. Znači, nije problem u virusima, jer je nemoguće osloboditi se njih, nego u sposobnosti našeg organizma da se odbrani.

RUSKA TERAPIJA: Podignite svoj imunitet za samo 15 sekundi

Za jačanje imuniteta nisu vam potrebni skupi preparati. Dovoljno je nabaviti nekoliko namirnica, od kojih ćete napraviti koktel i praktikovati to svakog dana.

Nekoliko jednostavnih napitaka za jačanje imuniteta:

- Kupite koren đumbira, izrendajte ga i skuvajte kao čaj. Nakon što se malo ohladi, dodajte med i sok od limuna, pomorandže ili grejpfruta.

- Đumbir prokuvajte u vodi, ostavite da odstoji pet minuta pa dodajte čaj od kamilice. Procedite i dodajte sok od limuna i med.

Foto-ilustracija: Foter.com / Frank C. Muller Foto-ilustracija: Foter.com / Frank C. Muller

- Napravite limunadu s mlakom vodom i dodajte med.

- Skuvajte cimet u vodi, malo ohladite pa dodajte med.

- U sokovnik ubacite 600 g šargarepe, 2 grejpfruta i 3 pomorandže (ili neke druge citruse) ili, ako nemate sokovnik, izmiksujte u blenderu i dodajte malo vode ili čaja od đumbira.

Napravite SIRUP protiv PREHLADE za 100 dinara ! (RECEPT)

Uopšteno, sokovi od bilo kog svežeg voća dobri su za imunitet, posebno od onih prepunih vitamina C (limun, kivi, grejpfrut ...) pa kombinujte sami. Možete dodati med, đumbir, limun, cimet...

Osim preparata za jačanje imuniteta, važno je i dovoljno spavati jer neispavanost iscrpljuje organizam i on je onda podložniji bolestima. Potrebno je piti i dovoljno vode jer ona ispira telo od štetnih materija. Beli luk je od davnina poznat kao odlična namirnica za jačanje otpornosti organizma, a ako vas brine neprijatan miris, jedite ga kuvanog u hrani, iako je sirov najefikasniji.

Koliko god je to mnogima teško, dobro je smanjiti konzumaciju slatkiša jer šećer slabi imunitet. On izaziva da energija u telu naglo poraste, ali isto tako naglo i pada, a to iscrpljuje organizam. Pokušajte da izbegavate stres koliko god je to moguće jer je on "ubica" zdravlja. Takođe, pokušajte češće da šetate po prirodi i svežem vazduhu, osim bolje cirkulacije i više kiseonika, blagodat je i opuštanje od svakodnevnih obaveza i užurbanosti.

Foto-ilustracija: Foter/Nancy D. Regan Foto-ilustracija: Foter/Nancy D. Regan

Sirup za jačanje imuniteta iz kućne radinosti:

Sastojci:

100 g suvih kajsija

50 g aronije

100 g suvih smokava

200 g suvih šljiva

1 srednji koren đumbira

100 ml soka od limuna

100 g badema

100 g oraha

50 g lešnika

50 g brusnica

3 kašike meda sa propolisom i matičnom mlečom

250 g meda

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Priprema:

Sve sastojke stavite u staklenu posudu, ali krupnije sušeno voće najpre iseckajte, orašaste plodove sameljite, a đumbir narendajte.Sve zajedno ispasirajte štapnim mikserom. Sirup sipajte u teglu (ili više njih) i ostavite da odstoji nekoliko dana pre upotrebe.

Sirup mogu konzumirati i deca starija od dve godine, po malu kašiku svako jutro. Starija deca i odrasli uzimaju veliku kašiku.

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na www.eklinika.rs.

(Telegraf.rs / 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lenka

    5. oktobar 2015 | 09:40

    U ovoj sezoni gripa treba probati sve sto moze da ojaca imunitet, a pogotovu kombinaciju ovih sastojaka. Em su ukusni, em stite organizam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA