Zašto ne možemo da zapamtimo ime osobe s kojom smo se upravo upoznali

Većina ljudi neće zapamtiti ime osobe koju je tek upoznala. Da li ste se nekad zapitali zašto se to dešava? Evo odgovora

  • 1

Koliko puta vam se dogodilo da nekoga upoznate, rukujete se, on vam kaže svoje ime, a vi ga zaboravite sekund kasnije? Pokušavate da se setita, ali ne ide, ime se ne pojavljuje u svesti. Osećate se neprijatno jer vam se taj čovek upravo predstavio.

10 načina da poboljšate pamćenje

Verovatno ne postoji čovek kome se to nije dogodilo, a naučnici su objasnili zašto možemo da pamtimo razne informacije, datume, nazive, a baš ime nekog koga smo tek upoznali zaboravimo.

Naš mozak će prepoznati lice, setiće se situacije, razgovora, ali na imenu neznanca će zapeti. Mnogo lakše mu je da zapamti ime nekoga ili nečega što nam je blisko i važno u životu, ili što ga asocira na nešto poznato. S druge strane, ime nekoga na koga smo prvi put naišli doživljava kao nevažnu informaciju. U situacijama kao što je upoznavanje našem mozgu je teško da u isto vreme daje i prima informacije.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Umesto da se fokusira na informacije o čoveku kog smo upoznali, naš mozak će se baviti mislima šta ćemo reći i kako ćemo se predstaviti, a tad automatski neće obraćati pažnju šta nam je sagovornik rekao. Da bi to dokazali, naučnici su napravili eksperiment u kojem su dobrovoljce podelili u dve grupe i zatražili su da se predstave. Nakon toga su ih tražili da se sete šta su čuli od drugih.

Učesnici istraživanja setili su se podataka o svim članovima svoje grupe, osim onog člana koji je govorio direktno pred njima, jer su bili toliko koncentrisani na ono što su oni hteli da kažu da nisu obraćali pažnju na nove informacije. Naučnici su napomenuli da je za sve "kriva" radna memorija zadužena za kratkoročno pamćenje, jer upravo ona igra veliku ulogu u pamćenju imena.

Kažu da je ponavljanje jedan od glavnih pokretača naše radne memorije. Zbog ograničene količine skladišnog prostora u radnoj memoriji, vremenom će naš mozak automatski izbrisati podatke koje smatra beznačajnim. Zato, ako se ne usredsredimo na neke informacije, one će nestati, kao što nestane ime nekoga koga smo upravo upoznali.

Ali, postoje trikovi koji će vam pomoći da ime zapamtite. Prvo, nakon što vam se neko predstavi, obratite pažnju na izgovoreno ime i ponavljajte ga neko vreme u sebi spajajući ga s licem tog čoveka.

Postoji još jedan odličan način kako da ga zapamtite - u glavi ga povežite sa jednakim ili sličnim imenom nekoga koga poznajete ili sa nazivom nečega što vas asocira na to ime. Na primer, upoznali ste ženu koja se zove Marija, a tako se zove i vaša sestrična. Spojite lik sestrične i žene koju ste upoznali i sledeći put će vam mozak dati signal da se ta žena zove isto kao i sestrična.

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na www.eklinika.rs.

(Telegraf.rs / 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kikaa

    12. oktobar 2015 | 11:17

    Ja kada se upoznajem sa nekim, obično zapamtim samo svoje ime. :D

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA