Svi piške 21 sekundu, koliko vama treba vremena? (VIDEO)

Da li ste nekada merili koliko vremena vam je potrebno da ispraznite bešiku. Bilo da jeste, bilo da niste, iznenadiće vas da isto prolazno vreme ima skoro svaki sisar na planeti

  • 10

Urinarni trakt sisara je evoluirao na taj način da omogući brzo i efikasno pražnjenje bešike.

MISTERIJE KOJE MUČE NAUČNIKE: Nikako ne mogu da ih objasne, a ona pod brojem 10 će vas zapanjiti!

Naučnici su se do sada slabo bavili upoređivanjem fizike uriniranja različitih sisara. Međutim, jedno istraživanje pozabavilo se ovom temom i uporedilo vreme trajanja pražnjenja bešike životinja različite veličine, od miševa do slonova.

Koristili su specijalne video-snimke i merenje dinamike fluda na životinjama u Zoo vrtu u Atlanti. Ono do čega su došli nazvali su “zakon uriniranja”, a on glasi da, nezavisno od veličine, životinje prazne svoje bešike u proseku 21 sekundu.

Bez obzira na to kolika je bešika (od 100 ml do 100 l), njeno pražnjenje traje u proseku 21 sekundu, uz standardnu devijaciju od plus/minus 13 sekundi.

Ovo je moguće zato što je kod velikih životinja došlo do povećanja uretre (mokraćni kanal koji spaja bešiku i spoljni svet), što je omogućilo mnogo veći protok izazvan gravitacijom.

Istraživanje je otkrilo da je uretra evoluirala tako da se pojača protok urina, kako bi životinje mogle brže da isprazne bešiku.

Od sada, Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs / DiscoverMagazine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Up

    18. oktobar 2015 | 13:54

    Kad sam pijan tada ne brojim,samo zurim da se ispraznim

  • Scarecrow

    19. oktobar 2015 | 04:14

    Zanimljivo... Tolike pare na studije dali i sada izucavaju ko koliko dugo urinira... Ja budala mislio ja bacam pare na kladionicu, ali ovi i mene zeznuse...

  • Psihopata

    19. oktobar 2015 | 14:48

    10 min u proseku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA