HIV, SIDA, AIDS: Mislili ste da je sve to ISTO, ali NIJE!

Svi se mi zaledimo na samu pomisao da bi lekar jednog dana mogao da nam saopšti da imamo sidu, HIV ili AIDS. Ali, šta uopšte znače te skraćenice?

  • 0

Od prvog decembra 1988. godine, svake godine se obeležava Svetski dan borbe protiv side. Uprkos tome što se o ovoj bolesti mnogo priča, mnogi i dalje ne znaju na šta se misli kada se kaže HIV, a na šta kad se kaže AIDS ili sida.

IMALA SAM SEKS ZA JEDNU NOĆ: A onda sam otišla da se testiram na HIV... (FOTO)

VAŽNO UPOZORENJE ZA SVE: Ove aplikacije su krive za širenje HIV-a

HIV

HIV je skraćenica koja nam dolazi iz engleskog jezika, kojom se označava “human immunodeficiency virus”, u prevodu “virus humane imunodeficijencije”. U pitanju je lentivirus iz grupe retrovirusa, koji svojim delovanjem izaziva opadanje sposobnosti imunog sistema organizma, a krajnji sindrom je poznat kao sindrom stečene imunodeficijencije. HIV za najčešću metu napada CD4+ limfocite, glavne pokretače odbrambrenog sistema. Kada je proizvodnja ovih ćelija ravna nuli, imunitet čoveka skoro da i ne funkcioniše.

Foto-ilustracija: Foter/Ice Blade Foto-ilustracija: Foter/Ice Blade

SIDA

Skraćenica SIDA u naš jezik ušla je iz francuskog jezika od “syndrome d’immunodéficience acquiseili”, ali se vremenom uvrežila kao zasebna reč, koja se piše malim slovima – sida. Tim terminom označava se sindrom stečene imunodeficijencije, odnosno misli se na prenosivu bolest koja predstavlja poslednji stadijum infekcije organizma virusom humane imunodeficijencije (HIV), a karakteriše je progresivno slabljenje imunog sistema što pojedince čini podložnim širokom sprektru infekcija i tumora. Nažalost, krajnji ishod vrlo često je fatalan.

Foto-ilustracija: Foter/ Stéfan Foto-ilustracija: Foter/ Stéfan

AIDS

AIDS je isto što i sida, samo što je ova skraćenica uvezena iz engleskog, gde označava “acquired immune deficiency syndrome”. S obzirom na to da je termin AIDS globalno uvrežen, neretko se i domaći autori koriste upravo njim. Svejedno je za koji ćete se opredeliti, jer nijedan nije pogrešan.

Foto-ilustracija: Foter/jacilluch Foto-ilustracija: Foter/jacilluch

U ČEMU JE KLJUČNA RAZLIKA?

Postoji razlika između pojmova HIV pozitivna osoba i osoba obolela od side. To su dve povezane, ali različite stvari, koje se često pogrešno poistovećuju. HIV pozitivna osoba je zaražena virusom (HIV-om), ali to još uvek ne znači da ima bolest, odnosno sidu.

Do pojave bolesti može da prođe vremenski period od dve do deset ili, u slučaju da osoba uzima lekove, i mnogo više godina. HIV pozitivna osoba izgleda potpuno zdravo, sposobna je za rad ili bilo koju drugu aktivnost, kao i da nema virus u krvi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA