Evo šta NE SMETE da jedete i pijete kad vas BOLI GRLO! A nije sladoled

Upala grla je baš nezgodna stvar. Zato, da vam ne bi bilo samo još gore, bolje nemojte da ga dodatno mučite

  • 18

Kad dođe zima, mnogi pate od kojekakvih faringitisa, laringitisa, tonzilitisa, gnojih angina – što su sve rogobatni medicinski nazivi za različite tipove bolnih upala grla.

Izlečite upalu grla i krajnika za 4 sata! (RECEPT)

PROMUKLI STE? BOLI VAS GRLO? Lekovi se nalaze u vašoj kuhinji!

Do zapaljenja grla dolazi usled bakterijskih ili virusnih infekcija ždrela, a vrlo često su simptomi povezani sa drugim respiratornim problemima, kao što su upala sinusa ili bronhitis.

Peckanje, grebanje, osećaj knedle u grlu i otežano gutanje samo su neki od simptoma upale grla. Nažalost, pojedine namirnice koje unosite dok ste bolesni mogu samo da vam otežaju simptome.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Evo šta bi bilo bolje da izbegavate:

Bilo šta vruće

Iako osećaj toplote upaljenom grlu veoma prija i imate utisak da se nakon čaja ili supice simptomi povlače, to vam baš i nije pametno. Nažalost, pretopli čajevi, vrela supa i druga zagrejana hrana mogu samo dodatno da pojačaju bol, a pritom i da oštetiti upaljeno tkivo ždrela. Sačekajte da se pripremljena hrana i piće malo prohladi i postane prijatna za gutanje.

Kiselo

Kiselina nikako nije prijatelj vašeg upaljenog grla i može dodatno da pogorša neprijatne simptome peckanja, grebanja i bola. Izbegavajte voće i voćne sokove koji sadrže veliku količinu kiseline (pomorandža, limun, grejpfrut). Isto važi i za salate sa sirćetom i zimnicu.

Slano

Iako grgoljanje vode s morskom soli značajno pomaže kod bolova u grlu, preslana hrana ima potpuno suprotan efekat. Velike količine soli nagrizaju tkivo ždrela i mogu samo da vam naprave gore. Izbegavajte slane grickalice i brzu hranu poput prženih krompirića i hamburgera.

Ljuto

Premda je ljuta i začinjena hrana dobra za sluznice i može da pomogne da se sinusi otčepe to nije slučaj i kod bolova u grlu. Baš kao i kod kisele ili slane hrane i ljuti začini mogu pojačati simptome upale grla. Začine kao što su tabasko, čili, feferone ili biber trebalo bi da izbegavate dok upala ne prođe.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Suva hrana

Upaljeno grlo vrlo je osetljivo na spoljne nadražaje, pa čvrsta i oštra hrana koju gutamo može dodatno da pogorša simptome. Izbegavajte čips, žitarice i orašaste polodove, ali hleb s tvrdom i hrskavom koricom.

(Telegraf.rs / Zadovoljna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daksi

    16. decembar 2015 | 10:03

    Po vama ispada da ne smemo nista ni da jedemo ni da pijemo..

  • venco

    17. decembar 2015 | 07:02

    Poludim kad procitam ovakvo nesto,sramota ko sve moze da napise i da ostane ,, Ziv''' Jedno veliko bravo za Telegraf

  • Dr. za rock and roll

    16. decembar 2015 | 09:42

    Prijatelji ovo sto se tice sladoleda kada boli grlo kod svedjana je naprimer obrnuto. Pije se hladno da se osvezi grlo i jede sladoled i na -20 stepeni. Verujte mnogo su fizicki izdrzljuviji sto se tice prehlada i temperature od nas. Pa sad ne znam ko je bas upravu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA