PAZITE ODAKLE PIJETE! Frapantno otkriće: Limenke su prljavije od WC šolje!

Veliko istraživanje koje je sprovedeno otkrilo da zbog lošeg skladištenja skoro svaka konzerva alkoholnih i bezalkoholnih napitaka na površini sadrži fekalije, streptokoke i ešerihiju koli. Slučaj žene koja se navodno zarazila mišjom groznicom pijući limenku koka-kole i umrla izazvao paniku u svetu...

  • 0

Prošlog meseca je brazilska agencija "InMetro", koja se bavi tržištem, obavila istraživanje na temu zdravstvene ispravnosti konzervi  koje se prodaju u supermarketima. Stručnjaci ove organizacije uzeli su limenke sa napicima koje ljudi najčešće kupuju ("koka-kola", "sprajt", "fanta", "red bul", pivo)  iz najvećih supermarketa, analizirali njihov mikrobiološki sastav i - došli do frapantnih podataka!

Ispostavilo se da su se na svakoj nalazile makar tri opasne bakterije, a neke konzerve bile su toliko prljave da naučnici nisu hteli čak ni da ih pregledaju, već su zatražili da se zapečate i bace.

Tokom istraživanja mikrobiolozi su došli do podatka da je svaka druga konzerva sadržala fekalne bakterije, a na čak 90 procenata njih bilo je i drugih vrsta bakterija. Svaka od njih sadržala je oko 0,1 gram izmeta, salmonele, streptokoke i ešerihije koli.

Razlog za ovo, kako objašnjavaju istraživači, ne krije se u načinu proizvodnje ili pakovanja konzervi i napitaka, već u njihovom nepravilnom skladištenju. Istog mišljenja je i Goran Popović, predsednik nacionalne organizacije potrošača Srbije.

- Skladištenje konzervi niko ne kontroliše. Zato i nije čudno to što je svetsku javnost nedavno potresao slučaj žene koja se, nakon što je popila "koka-kolu" iz konzerve koja je bila zaražena mišjim izmetom,  zarazila mišijom groznicom i preminula - ispričao je Popović.

Naš sagovornik navodi i to da je najveća odgovornost na distributerima, odnosno trgovcima koji takve konzerve stavljaju u promet.

- Uzaludno je to što se kompanije trude da održe visok standard kvaliteta proizvodnje i pakovanja ako distribucija to ne prati. Naime, od proizvođača do kupca konzerva putuje čudnim putevima. Ako jedan od distributera neispravno skladišti, a zatim stavlja u promet takav napitak, moguće su razne komplikacije. Još je sve gore ako konzerva stoji na suncu, pod uticajem svega i svačega iz vazduha, jer niko ne može da garantuje bezbednost. Zato nemojte piti napitak odatle, ili ako već pijete, limenku pre toga dobro operite - dodaje Popović.

Naravoučenije: sledeći put dobro razmislite pre nego što, negde na ulici, žedni, u žurbi, potegnete gutljaj iz konzerve!

(Biljana Tasić)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA