Evo zašto dobijate upalu mišića i kako da je sprečite!

Upala mišića ili ''muskulfiber'' označava pojavu bola u mišićima koji su bili izloženi izraženijem opterećenju nego što je to uobičajeno. Pod pojmom upala mišića praktično uvek mislimo na akutnu upalu, odnosno prolazni odgovor organizma na preveliko opterećenje

  • 2
Bol u leđima, vratu, upala mišića Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/stockimages

Svi smo barem jednom u životu imali neki vid upale mišića. Nekad nismo bili ni svesni šta se zapravo događa, zbog čega nas određeni mišići bole.

Ukoliko smo se dan ili dva pre pojave  bolova bavili intenzivnijom sportskom aktivnošću odgovor je vrlo jednostavan. Ali, ukoliko smo pre dva dana pomogli komšiji da isprazni prtljažnik ili smo zatvarali tegle napunjene ajvarom, odgovor na pitanje zašto nas nešto boli nećemo lako pronaći.

- Upala mišića ili ''muskulfiber'' označava pojavu bola u mišićima koji su bili izloženi izraženijem opterećenju nego što je to uobičajeno. Bol se javlja 12 do 24 sata posle aktivnosti, najintenzivnija je 36 do 48 sati posle, a onda postupno nestaje. Tegobe mogu da traju i do 96 sati posle aktivnosti. Osim bolova može se javiti oteklina, odnosno osećaj zategnutosti određenog mišića - kaže Tomislav Tabak dr. med., specijalista ortopedije i traumatologije.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Pod pojmom upala mišića ili ''muskulfiber'' uvek se misli na akutnu upalu, odnosno prolazni odgovor organizma na preveliko opterećenje. Hronične upale mišića predstavljaju drugi entitet i neće biti tema u ovom tekstu.

Upala je prirodna odbrambena reakcija organizma na oštećenje ili podražaj i svrha joj je zaštita organizma od spoljnih činilaca kao što su mikro-organizmi, hemikalije ili fizikalna oštećenja, ali i unutrašnjih, poput poremećaja metabolizma ili krvotoka.

NE MUČITE SE VIŠE U TERETANI: Čaša vina rešava sve vaše probleme!

RAZLOZI ZBOG KOJIH DOLAZI DO RAZVOJA UPALE MIŠIĆA

- Prilikom intenzivne telesne aktivnosti dolazi do mikro-oštećenja mišićnih vlakana što uzrokuje otpuštanje proupalnih činilaca i razvoj upale, čiji je cilj reparacija odnosno popravak mišićne lezije. Pri tome dolazi do niza lančanih reakcija, od kojih ćemo spomenuti vazodilataciju odnosno pojačanu prokrvljenost mišića - kaže doktor Tabak.

ZA DOBRO JUTRO: Pogledajte da li je ova mama normalna? Pogledajte šta radi sa svojom BEBICOM (VIDEO)

Uz vazodilataciju prisutna je i povećana propusnost krvnih žila, što omogućuje brzu migraciju upalnih stanica prema mestu povrede (leukociti, trombociti, tkivni makrofagi, plazma stanice). Navedene stanice su nezamenjive u reparaciji mišićnog tkiva. Uz upalne stanice putem krvi u mišić stižu i pluripotentne matične stanice koje mogu dovesti i do regeneracije tkiva. Vazodilatacija i povećana propusnost krvnih žila mogu se klinički očitavati kao oteklina, crvenilo i povišena temperatura mišića.

Upala mišića nije ništa strašno, ali može nas oganičiti u svakodnevnim aktivnostima zbog izraženih bolova, a vrhunske sportiste da omete u uobičajenom ritmu treniranja.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Kao što znamo, mišići su obavijeni svojim ovojnicama i smešteni su u fascijalnim kompartmentima. Ukoliko dolazi do otekline mišića rastežu se mišićne ovojnice što se klinički registruje kao bol! Uzrok nastanka upale mišića, osim mikrotraume, je i mlečna kiselina koja nastaje kao produkt ubrzanog metabolizma mišića za vreme intenzivnog rada. Osim što izaziva upalnu reakciju, mlečna kiselina i direktno nadražuje nervne završetke i uzrokuje bol! Zbog toga što nas bol ometa u svakodnevnim aktivnostima i treniranju, važno je prevenirati pojavu jake upale mišića.

OTKRIVENA VELIKA MISTERIJA: Evo šta jedu mršavi ljudi!

To ćemo najpre postići postupnom pripremom organizma na veće napore. Ritam treninga i priprema sportista amatera ili profesionalaca treba da bude takav da se svakim treningom dođe do granice upale ili da se izazove blaga upala mišića.

ISTEZANJE NAKON TRENINGA I MASAŽA VAŽAN SU DETALJ U PREVENCIJI BOLA

Važno mesto u prevenciji zauzima i istezanje mišića posle treninga, što dovodi do bržeg oporavka i skraćenog trajanja upale. Samomasaža ili profesionalna masaža posle treninga takođe izrazito povoljno deluju na jačinu i trajanje upale. Toplo-hladne kupke, povoljno deluju na ubrzanu regeneraciju mišića, time što poboljšavaju cirkulaciju.

Za izrazito hladne kupke neposredno posle treninga nije dokazano da ubrzavaju regeneraciju mišića. Uz navedene mere važno je uzimati dovoljno tečnosti, imati raznovrsnu i bogatu ishranu sa dovoljno vitamina i minerala! I to će suzbiti upalu, odnosno maksimalno smanjiti jačinu i trajanje bolova.

Foto-ilustracija: Foter/Ed Yourdon Foto-ilustracija: Foter/Ed Yourdon

ŠTA PREDUZETI UKOLIKO DOĐE DO RAZVOJA JAKE UPALE MIŠIĆA

Savetuje se lagani trening i istezanje iste grupe mišićne kako bi se poboljšala cirkulacija i ubrzala reparacija mišića. Ponovo se mogu primenjivati sve metode opisane ranije u prevenciji muskulfibera (masaže, kupke, hidratacija, ishrana).

Mali snagator: Sa 5 godina radi zgibove kao da ima 30!

Najčešće se izraženije upale mišića leče nesteroidnim protivupalnim lekovima - NSAID (acetilsalicilna kiselina, brufen, ibuprofen), što dovodi do smirivanja tegoba i ublažavanja bolova. Preporuka je da profesionalni sportisti ne koriste navedene lekove često, jer osim što dolazi do smirivanja tegoba, zaustavlja se i proces reparacije mišića, što nije poželjno. Amateri i rekreativci na ovaj način mogu ublažiti bolove, ali savetuje se da se obrati pažnja na prevenciju!

(Telegraf.rs / Ordinacija.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Scarecrow

    15. januar 2016 | 00:36

    Iskreno nisam procitao tekst, dosao sam samo da kazem da ne vidim zasto bi neko sprecavao upalu. Misic posle upale jaca i raste. Izdrzis lepo kao covek upalu, pa sledeci put je nece biti posle istog opterecenja, naravno ako je cesce, a ne nesto sto se radi svakih dva meseca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA