OVO DOSAD NISTE VIDELI: Evo kako se zdrave ćelije pretvaraju U RAK! (VIDEO)

Napravljeni su revolucionarni video-snimci koji će pomoći da se otkrije kako tačno nastaje rak

  • 4
Foto: Univeristy of Iowa/Soll Laboratory Foto: Univeristy of Iowa/Soll Laboratory

Naučnici su uspeli da snime kako od zdravih ćelija nastaje tumor. Ćelije raka bukvalno regerutuju zdrave ćelije tako što prema njima pruže nešto kao pipak, a zatim pripoje ćeliju tumoru i sve je uhvaćeno na snimku dole.

RECEPT RUSKOG NAUČNIKA: 4 kašike dnevno i rak se sam povlači

Istraživači sa Univerziteta u Ajovi utvrdili su kako ćelije raka regrutuju zdrave ćelije. One formiraju neku vrstu pipka kojim dohvate zdravu ćeliju i ona zatim postane deo tumora. Kažu da je potrebno samo pet odsto ćelija raka u nekom tkivu da nastane tumor.

- Ono što je važno otkriće jeste da ćelije raka aktivno regrutuju zdrave ćelije. Nije reč o tome da se lepe jedna za drugu pasivno, već je to aktivan proces. Za to postoje specijalizovane ćelije i dovoljan je mali broj da regrutuju ostale - rekao je Dejvid Sol, profesor biologije na Univerzitetu u Ajovi.

Pogledajte kako se ponašaju zdrave ćelije:

Ovi snimci bi mogli preciznije da odrede ono što se naziva - tumorigeničnim ćelijama, odnosno, matičnim ćelijama raka. Kada bi uspeli da zaustavimo te ćelije, možda bi i rak bio zaustavljen.

Sada još ostaje da se otkrije kako tumorigenične ćelije znaju šta treba da rade i šta je u njima nosilac informacije koja je pogrešna. To znanje će sigurno doprineti da rak ode u istoriju kao bolest prošlosti.

A ovako izgledaju tumorigenične ćelije na delu:

- Mora da postoji razlog zašto (tumorigenične ćelije) to rade. Kao da grade odbrambeni sloj koji će ih zaštititi od pokušaja organizma da ih uništi - rekao je profesor Sol.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • peacemaker

    2. februar 2016 | 21:48

    Grozno i zastrašujuce ...

  • Domoljub

    3. februar 2016 | 01:38

    Strašno me podsećaju na ustaše u Jugoslaviji. Isto tako i oni pružaju ruke i pretvaraju normalne Hrvate u bolesne ustaše. Moram da dodam da je proces isti i kod četnika Srba i i balija bošnjaka. Čudna neka bolest ali na višem razvojnom nivou!

  • mikroskop

    7. mart 2016 | 20:50

    Isto tako izgledaju gljivice koje napadaju zdrave ćelije a organ braneći se odbacuje takve zaražene ćelije što dalje od sebe ili ih lokalizuje pa one nastavljaju život u simbiozi sa gljivicom nezavisno od drugih ćelija i organa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA