Od ove hrane, koju jedete često, pašćete u depresiju!

Postoje namirnice koje dovode do dugoročnog neraspoloženja i ako volite sebe, ovo nikako ne biste smeli da unosite u organizam

  • 6

Ako ste potišteni, iz bilo kog razloga, najčešće ćete dohvatiti grickalice, slatkiše ili čak pun tanjir najmasnije hrane koju imate u frižideru.  Nezdrava hrana, puna soli, šećera i masnoća, nam na trenutak pomogne da se osećamo dobro i predstavlja svojevrsnu utehu, ali ona može negativno da utiče na naše fizičko i mentalno zdravlje.

Ako imate ovih 7 osobina, onda ste hronično NESREĆNA osoba!

Bolujete od DEPRESIJE ako ovako koristite mobilni telefon!

U publikaciji "American Jurnal of Clincal Nutrition" je objavljeno jedno istraživanje, urađeno 2015. godine, koje je pokazalo da 18 odsto Amerikanaca pati od anksioznog poremećaja, a oko sedam odsto stanovništva starijeg od 18 godina ima dijagnozu kliničke depresije.

Nije potrebno da imate dijagnozu da biste znali da vam neka hrana ne pria i da ne odgovara vašem telu. Ako pratite svoj organizam osetićete siptome, koje vam šalje vaše telo.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Džejms E. Gengviš, profesor psihijatrije na Columbia univerzitetu, ističe da hrana sa višim glikemijskim indeksom (slatki indeks), kao i ona puna ugljenih hidrata, podiže šećer u krvi i na kraju dovodi do depresije.

- Kad sam bio dete, bio sam zavisan od slatkiša. Primetio sam da se, ukoliko jedem mnogo šećera, sledeći dan se obavezno osećam loše - kaže dr Genviš, koji je svoj život posvetio istraživanju uticaja hrane na zdravlje.

Ako se duži vremenski period hranite nezdravo, vaše telo neće biti u mogućnosti da vam blagovremeno pošalje signale da nešto nije uredu. Neka hrana je dizajnirana tako da predstavlja instant rešenje za podizanje šećera u krvi, što uslovljava bolje raspoloženje, ali posle određenog vremena osećaćete prazninu. Nakon ovoga, treba da obratite pažnju na razdražljivost, umor i nesanicu, koji sigurno vode u depresiju.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Samo neke od namirnica koje nas čine depresivnima su: šećer, veštački zaslađivači, alkohol, kofein, hidrogenizovane masti, brza hrana, trans masti, hrana bogata solju. Postoje i namirnice koje mogu pogoršati simptome anksioznosti su: pšenične mekinje, tofu, kafa, hleb i peciva od integralnih žitarica, hrana iz konzerve, sok od jabuke i crno vino.

Sve ove namirnice povećavaju upalne procese u telu, a i mogu dovesti do kardiovaskularnih i autoimunih bolesti. Dugotrajna ishrana bazirana na ovim namirnicama povezuje se sa insulinskom rezistencijom, dijabetesom, kognitivnim deficitima, problemima sa koncentracijom, memorijom...

(Telegraf.rs / Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • momazver

    4. februar 2016 | 09:38

    More od tog crnog vina ja sam toliko depresivan da pevam i po celu noć...narodnjake...bljak!

  • Vaziii

    4. februar 2016 | 09:48

    Ja jedem gomilu slatkisa dnevno godinama i nista mi ne fali. Nema depresije ni u najavi ;)

  • Desperete

    5. februar 2016 | 00:30

    E Sad znam Sto sam depressivna volim slatkise!!!!cio dan Sam na dieti ali tamo negdje oko ponoci mi dolaze cokolade Same i samo mi govore pojedi me od Sutra Pocinjes novu dietu ;-))))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA