SISTEMATSKI PREGLED: Evo koje analize MORATE da uradite sa 30, 40, 50 ili 60 godina!

Najbolji način da sačuvate svoj organizam od raznih opakih bolesti je da se pregledate na vreme, jer i ako se otkrije neka promena, savremena medicina garantuje uspešno lečenje. Ovo su oboljenja koja prate određena životna doba, a na vama je da ih sprečite

  • 2

Ne bez razloga, lekari konsatantno pozivaju na preventivne sistematske preglede da biste na vreme otkrili slabosti svog organizma i mogli da izbegnete teška i dugotrajna lečenja.

 

Ovo je jedinih 5 načina da ne obolite od RAKA

 

SVAKE GODINE 500 SRPKINJA UMRE UZALUD: Nemojte biti jedna od njih!

 

Za dug i zdrav život, najvažnija stvar koju svaki pojedinac treba da napravi je da bude svoj lekar, odnostno da pažljivo "osluškuje" znake koje mu šalje organizam, piše 24 sata.

 

Stručnjaci objašnjavaju da više od 90 odsto bolesti danas može uspešno da se leči, ali je uslov rano postavljene dijagnoze. Potrebno je da se obrati pažnja na simptome, naročito na promenu telesne težine, pojavu mladeža, kvržica i bolova. Ako simptomi traju duže od tri nedelje, trebalo bi da se obratite lekaru.

 

Foto: freedigitalphotos.com

Foto: freedigitalphotos.com

 

Sistematski pregled se obavlja u skladu s godinama, a pored standardnih analiza krvi i urina, evo kako u kom dobu treba da postupate.

 

U 30-im godinama:

 

Žene bar jednom godišnje treba da posete ginekologa i obave kompletan pregled, koji uključuje PAPA test i ultrazvuk, što je praventiva za rak grlića materice. Pored toga, bar jednom u šest meseci bi trebalo da ultrazvučno pregledate dojke, pogotovo ako imate genetske predispozicije za rak dojke. Neophodno je da pratite nivo šećera i holesterola u krvi na svake tri godine, jer u ovom dobu već ulazite u rizičnu grupu.

 

Muškarci treba da mere šećer i holesterol na svake dve godine. Ono što je naročito važno je da testiraju stolicu, zbog mogućnosti krvarenja, na pet godina, jer je za njih u ovom dobu to prevencija za rak creva. Treba da obavljate na pet godina i  EKG pregled, kao i ultrazvuk srca.

 

Foto: imgur.com

Foto: imgur.com

 

U 40-im godinama:

 

Žene bi trebalo da mere nivo holesterola i krvnog pritiska na godinu dana, a ultrazvuk srca da obavljaju na svakih pet godina, jer su u ovom dobu učestale pojave srčanih oboljenja. Preporučuje se mamografski pregled dojki na svake dve godine, a poseta ginekologu na godinu dana, kako bi se izbegao rak. Ovaj period vašeg života je pogodan za razvoj oboljenja štitne žlezde, pa je treba ultrazvučno proveravati i testirati nivo hormona na svake dve godine. Zbog preventivnog otkrivanja osteoporoze, treba da redovno merite nivo vitamina D u odganizmu.

 

Muškarci treba da obrate pažnju na nivo holesterola i krvnog pritiska tako što će ga kontrolisati jednom godišnje. Ako imate predispoziciju za rak debelog creva, neophodno je da radite kolonoskopiju na pet godina, kada bi trebalo da obavite i pregled prostate.

 

Foto: lf1.cuni.cz

Foto: lf1.cuni.cz

 

U 50-im godinama:

 

Žene na svake tri godine treba da proveravaju gustinu kostiju, zbog pojačanog rizika od osteoporoze. Na svakih pet godina bi trebalo da obavite kolonoskopiju i ultrazvučni pregled abdomena, kako ne biste oboleli od raka debelog creva. Ginekologa treba da posećujete jednom godišnje i da radite vađenje markera CA 125. EKG-om  treba da kontolišete rad srca na tri godine, a nivo šećera da merite na godinu dana.

 

Muškarci bi trebalo da vrše pregled prostate na svake dve godine, a kolonoskopiju da rade na tri. Holeterol je neophodno da kontrolišete jednom godišnje, kao i da prgledate pluća. U ovim godinama treba da merite vitamin B12, jer je njegov normalan nivo bitan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

 

Foto-ilustracija: Wikimedia/University of Michigan Medical School Information Services

Foto-ilustracija: Wikimedia/University of Michigan Medical School Information Services

 

U 60-im godinama:

 

Žene treba da testiraju gustinu kostiju na svake dve godine, kolonoskopiju da rade na svakih pet godina, dok mamografiju, pregled karlice, PAPA test i pregled kod kardiologa treba da zakazujete na godinu dana.

 

Muškarci treba da pregledaju prostatu na godinu dana, kolonoskopiju da rade na tri godine, a merenje šećera, holesterola i krvnog pritiska treba da radite na svakih šest meseci. Bilo bi dobro da ne zaobilazite godišnji pregled srca kod kardiologa, jer je pojačan rizik od srčanog udara.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan Jovanovic

    18. februar 2016 | 22:32

    U 70tim nije bitno sta cete da uradite. Niko ni ne smatra da ste vise covek. A 70te su od 61 do 70te. Znaci do penzije vam je ostalo jos najmanje 5 godina. Deci smetate jer ne mogu da se razbaskare u stanu, a sopstveni ni u teoriji ne mogu da kupe, na poslu zauzimate radno mesto koje bi neko bolje iskoristio , a iz ugla drzave krajnje je vreme da umrete i to tu negde oko 64te godine. Zato nemojte da radite nikakve analize u tom zivotnom dobu. Ioanko se svi nadaju da su lose!!!

  • Sve

    18. februar 2016 | 12:46

    Da sve to u 30. Uradim treba mi 10000 hiljada

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA