GENETIČKO LEČENJE: Da li će HIV napokon biti izlečiv?

Za obolele od AIDS-a je važno kad će se pronaći lek za virus koji uzrokuje njihov bolest. Odgovor će dobiti uskoro

  • 2

Postoji mogućnost genetičkog lečenja virusa koji izaziva AIDS. Za sad se radi samo o laboratorijskom istraživanju, ali pošto je ono dobro prošlo, istraživanje će preći na sledeći nivo.

SJAJNA VEST: Stigao je VAGINALNI PRSTEN koji štiti od SIDE (FOTO) (VIDEO)

Rusi napravili vakcinu koja leči SVE?

Naučnici su razvili specijalne makaze koje, na ćelijskom nivou, mogu da iseku genetički materijal iz HIV-om zaraženih ćelija pacijenata.

Tim predvođen Joakimom Huberom, s Instituta "Heinrich Pette" u Hamburgu, i Frenkom Buholcom, s Drezdenskog tehnološkog univerziteta, objavio je rezultate u časopisu Nature Biotechnology, prenosi Klix.

Foto-ilustracija: Foter/Ice Blade Foto-ilustracija: Foter/Ice Blade

- Istraživanje je obećavajuće - kaže Armin Šafberger iz nemačkog "AIDS-Hilfe" programa.

Naučnici ističu da je ključna prepreka u sledećoj fazi istraživanja na čoveku to što kod genetičkih intervencija postoji rizik od pojave raka u srednjoročnom ili dugoročnom periodu.

- Ako istraživanje bude uspešno to ne znači da bolesnici više neće imati HIV -  kaže Šafberger.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

- Radi se o bazičnom istraživanju. Testiranje je obavljeno u pretkliničkoj fazi, najboljim raspoloživim metodama - kaže profesor Boris Fehse iz Hamburške univerzitetske bolnice, koji nije učestvovao u istraživanju. On ističe da su ćelije CD-4 ljudskog imunog sistema, koje su korišene u istraživanju, glavna meta HIV-a, ali nisu i jedine koje taj virus napada.

Ukoliko sve prođe dobro, ispitivanja na ljudima mogla bi da traju između pet i deset godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorcilo

    7. mart 2016 | 08:18

    Svetska Zdravstvena Organizacija nikada nece dozvoliti da se lek protiv teskih i neizlecivih bolesti pojavi na trzistu, zato sto bi unistilo samu organizaciju finansijski. Za bolesti tumora treba nekoliko razlicitih lekova, za stabilozovanje HIV virusa isto tako. Za krvne sudove takodje treba nekoliko. Da bi jedan lek izlecio ili usporio neku bolest treba da naidje na odobravanje istog od SZO, sto znaci gubitak milijarde dolara. Njima to ne ide u prilog. Mafija

  • Striko

    7. mart 2016 | 08:54

    Pa ameri kad su napravili virus napravili si i antivirus, tako da lijeka ima samo sto ga gov.a prodaju, na zalost po cijeni koju obican covjek ne moze da plati...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA