MIZOFONIJA: Kad i najtiši šum dovodi do ludila!

Za druge neprimetna svakodnevna buka – zvuci žvakanja, grickanja, mljackanja, sisanja, gutanja, cvrckanja zuba, šuškanja kesom, zveckanja escajga, zviždukanja, piskutavog „š“, glasnog disanja, kloparanje papuča – za neke ljude predstavlja pravo mučenje

  • 6

Mizofonija, odnosno mržnja prema šumovima, stanje je koje pogađa veoma mali broj ljudi. Porodica i prijatelji osobe koja pati od ove vrste neurološkog poremećaja slušnog aparata često ne mogu da razumeju zbog čega se diže tolika drama kad oni ne prave nikakvu stvarnu galamu.

Britanska studentkinja Ema Ril već godinama pati od ovog poremećaja i ona naprosto nije u stanju da podnese zvuk žvakanja, gutanja i disanja koji proizvode drugi ljudi. Ona maltene nije u stanju ni da ide na predavanja, jer postaje užasno napeta kada njene kolege pored nje krenu da šuškaju, klikću olovkama ili glasno tipkaju po tastaturi, a najgore joj je kad je neko u amfiteatru prehlađen. Ukoliko ova neprimetna buka ne prestane u kratkom roku, Emina uznemirenost i nervoza polagano prelaze u bes i ona u jednom trenutku mora da napusti prostoriju, kako ne bi fizički nasrnula na sirotog kolegu koji zapravo nije ni kriv ni dužan.

Mizofoničari su primorani da žive vrlo usamljeničkim životom, jer njihova okolina najčešće nema razumevanja za njihovo stanje. Često bivaju proglašavani za histerične i lude, a niko ne shvata kakva je patnja biti toliko auditivno osetljiv.

Interesantno je i to da njima najčešće ne smetaju zvuci prirode, cvrkut ptica, saobraćaja, ali ni glasna muzika. No, skoro da su u stanju da ubiju osobu koja nevaspitano cvrckajući čisti zube u autobusu na sedištu iza njih.

Neuronaučnici nisu do sada uspeli da pronađu efikasan tretman uz pomoć kojeg bi se mizofonim pacijentima olakšao život, a jedino rešenje je da osoba koristi čepiće za uši ili mašinu koja proizvodi belu buku. Ono što takođe može da pomogne su fizički treninzi, meditacija, bihejvioralna psihoterapija ili podvrgavanje hipnozi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    18. februar 2015 | 01:36

    Vec sa devet godina sam primetila da mi zvuk tudjeg zvkanja izuzetno smeta. Mislila sam da je sve to posledica puberteta. Medjutim, sada imam 24 godine i stanje se znatno pogorsalo. Jedva mogu podneti osobu koja zvace a nalazi se u susednoj prostoriji. Neretko mi se desvalo da napustim kucu samo zbog toga sto neko jede. Jedini nacin na koji se borim sa ovim poremecajem jeste izbegavanje boravka u istoj prostoriji sa osobama koje jedu, ali i kada ja jedem sa nekim, bukvalno gutam hranu ne bih li sto pre ustala od stola ili jednostavno preskocim obrok. Sama pomisao na to da neko zvace, dovodi me do ludila.

  • pedja

    7. novembar 2016 | 14:51

    Pogadja jako mali broj ljudi i pogodi bas mene. Puckanje prstima, cvokotanje zubima, uzastopno puckanje zvakom-fenomen koji postoji samo u Srbiji. Izmedju ostalog zbog ovih zvukova se cudim da jos nikog nisam ubio. Imam 43 god...

  • Danijel

    30. mart 2017 | 06:36

    Ja mislim da imam ovaj problem pre dok sam bio mladji iritiralo me mljackanje a mislim da sad imam ovaj problem jer tako dajem pare

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA