Kosa vam OPADA ko luda ovih dana? Evo šta možete da uradite

Zabrinuti ste zbog toga što vam nakon svakog češljanja na četki ostane više vlasi nego što je to uobičajeno? Niste jedini, jer je opadanje kose u ovo doba godine normalna pojava. Ipak, postoji način da spasite stvar

  • 3

Svakog proleća većina žena primeti da im se kosa, poput životinjske dlake, “linja”. To je potpuno normalno za ovo doba godine.

Da li je istina da zbog farbanja opada kosa?

Evo šta treba da jedete ako nećete da prerano OSEDITE

Pojačano izlaganje sunčevim zracima izaziva i brži rast kose u toplijim mesecima godine, a zbog toga u jesen i proleće pojačano opada, a takve faze obično traju oko šest nedelja.

U proseku se gubi od 30 do 80 vlasi na dan, a sve iznad toga se smatra preteranim opadanjem. Ali, na kosu mogu da utiču i hormoni, stresa i loša ishrana.

Nažalost, postoje situacije kada opadanje vlasi ukazuje na neki zdravstveni problem. Evo u kojim situacijama treba da se zabrinete, a kada stvar možete rešiti receptima iz domaće radinosti.

Foto-ilustracija: Profimedia/Fancy Foto-ilustracija: Profimedia/Fancy

Kosa se proređuje s godinama

Na svakoj glavi trebalo bi da bude u proseku oko 100.000 vlasi. Svaki folikuli proizvodi jednu dlaku, koja raste brzinom od 1,2 cm mesečno. Nakod dve do šest godina, završava se normalan ciklus dlake i ona ispada.

Uskoro je zamenjuje nova vlas, a u svakom trenutku 85 odsto dlaka na temenu raste, dok ostatak miruje. Međutim, kad napune 30 godina više od 50 odsto žena uočava prve znakove proređivanja kose.

Foto-ilustracija: Foter.com / Samantha Steele Foto-ilustracija: Foter.com / Samantha Steele

Kosu uništava preterana nega

Agresivni tretmani izbeljivanja i farbanja kose, često peglanje, mini val kao i grubo četkanje mokre kose mogu da izazovu pojačano ispadanje. Potrebno je izbegavati i jake šampone, ali i često sušenje kose fenom.

Dokazano je da određene frizure poput čvrsto zategnutih pletenica, konjskog repa ili punđi podstiču opadanje kose, jer slabe cirkulaciju u temenu. Osim toga, uzrokuju i pucanje vlasi.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Štitna žlezda

Postoji više od 30 medicinskih uzroka čiji je simptom opadanje kose, ali praksa je pokazala da je najčešći neravnoteža hormona zbog poremećenog rada štitaste žlezde.

Ako su prisutni i drugi simptomi poput nagle promene težine, osećaja malaksalosti i čestih promena raspoloženja, najbolje je napraviti analizu hormona štitne žlezde u krvi. Nakon uspostavljanja hormonalne ravnoteže, kosa će postati gušća i sjajnija.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Anti-bebi pilule

Opadanje kose je manje poznata posledica korišćenja kontraceptivnih pilula. Hormoni koji potiskuju ovulaciju deluju na stanjivanje kose kod 10 odsto žena, posebno kod onih sa genetskim predispozicijama za opadanje kose.

Ponekad do pojačanog opadanja kose dolazi i nakon prestanka korišćenja pilula, a reč je o prolaznom stanju dok se hormoni u organizmu ne uravnoteže.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Dijete

Nakon gubitka desetak kilograma, uobičajena posledica koja se javlja kroz tri do šest meseci je pojačano opadanje kose. To je posebno često kod rigoroznih dijeta, poput ishrane siromašne proteinima, ili zbog viška vitamina A u organizmu.

Ako je mršavljenje postepeno i posledica uvođenja zdravih navika u ishrani, do opadanja kose neće doći.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Policistični jajnici

Ženama sa sindromom policističnih jajnika često su hormoni neuravnoteženi, a to neretko dovodi do prekomerne maljavosti lica i tela i gubitku kose na temenu.

Ako su uz to prisutne akne na donjem delu vilice i porast težine, problem se leči hormonskim polulama kao i prirodnim preparatima, koje će popraviti opšte stanje.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Porođaj

Navala i nagli gubitak trudničkih hormona, kao i stres povezan sa porođajem razlog su zbog kojeg svakoj drugoj novopečenoj majci kosa jače ispada.

Ipak, to stanje ne traje dugo i obično se popravlja kroz par meseci nakon porođaja, a u potpunosti do dve godine od rođenja deteta. Ako do toga ne dođe, posetite endokrinologa.

Foto-ilustracija: Profimedia/DEFD Foto-ilustracija: Profimedia/DEFD

Stimulisanje cirkulacije i prirodni lekovi pomažu

Losioni, šamponi i dodaci ishrani bazirani na prirodnim sastojcima, napravljeni su tako da sprečavaju zahvatanje folikula hormonom DHT-om, povezanim s ispadanjem kose. Takođe, u ispadanju mogu pomoći tretmani laganim plastičnim četkama koje emituju crveno lasersko svetlo, diodama smeštenim između plastičnih zubaca.

Losioni i šamponi bazirani na prirodnim sastojcima, poput onog sa ekstraktom palminog drveta mogu ublažiti opadanje kose, pokazale su studije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nevina veca

    18. april 2016 | 18:11

    Definitivno ostajem celava koliko lazem i nabedjujem ljude na neke stvari.

  • nina

    19. april 2016 | 21:05

    Probala sam neke prirodne preparate i prezadovoljna sam

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA