OGROMAN NAPREDAK NAUKE: Embrion može da preživi "u epruveti" čak 13 dana

Istraživači sa Univerziteta u Kembridžu su uspeli da prevaziđu dosadašnje domete u oblasti biologije i medicine i time omogućili napredovanje u uspešnosti vantelesne oplodnje, što dalje omogućava i uspešnosti lečenja teških oboljenja tek začetih beba

  • 1

Nauka u 21. veku brzo napreduje i svakodnevno probija postavljene granice. Istraživači sa Kembridža su uspeli da prevaziđu prethodna ispitivanja i da održe u životu 13 dana embrion van materice. Time su omogućili uvid u do sada nepoznate stadijume razvoja fetusa, koji će biti veoma korisni za mnoga dalja istraživanja.

ZNAĆE SE ZAŠTO ŽENE IMAJU POBAČAJE: Naučnici dobili dozvolu za rad na ljudskim embrionima

SNIMAK ROĐENJA KAKAV NISTE VIDELI: Pogledajte kako BEBA izlazi iz MAME! (VIDEO)

Naučnici su po prvi put uspeli da održe u životu ljudski zametak van majke čak 13 dana od njegovog nastanka. Na taj način su dobili jedinstvenu priliku za posmatranje najsloženije i najmanje poznate faze ranog ljudskog života, piše Večernji list.

Stručnjaci su ranije mogli da proučavaju ljudske zametke u laboratoriji do njihovog sedmog dana kada su morali da ih implantiraju u matericu da bi mogli da prežive i da nastave da se razvijaju.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Koristeći metode, koje su ranije bile isprobane na zamecima miševa, laboratorijski istraživači su iz sata u sat mogli da posmatraju razvoj ljudskog embriona sve do 13. dana.

- To je najzagonetnija i najtajanstvenija faza ljudskog razvoja. To je vreme kada se razvija osnovni telesni oblik - kazala je Magdalena Zernicka-Gec sa Univerziteta u Kembridžu koja je vodila ispitivanje.

Njihova zapažanja i otkrića objavljena su juče u časopisima "Nature" i "Nature Cell Biology".

- Razvoj zametka je izuzetno složan proces i iako naš sistem ne omogućava potpunu reprodukciju svakog njegovog aspekta, omogućio nam je da vidimo neverovatnu sposobnot samoorganizovanja ćelija u jedinstvenu strukturu, što nam je dosad bilo nepoznato - objasnila je naučnica Marta Šahbazi, takođe s Kembridža.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

- Ova metoda omogućava "prvi pogled" na razvoj ljudskog zametka u vreme kad bi se on već ugnezdio u endometrijum materice i tako postao nevidljiv za istraživanje - rekao je Robin Lavel-Bedž, stručnjak za matične ćelije u britanskom "Institutu Fransis Krik".

Najnovije istraživanje, uz sva ostala, trebalo bi da pomogne u unapređenju vantelesne oplodnje i ostvarenju daljeg napretka u regenerativnoj medicini.

Sada se postavlja i pitanje da li bi trebalo da se ukine međunarodni zakon o zabrani razvoja zametka van materice posle 14 dana.

Zernicka-Gec je rekla novinarima da bi samo nekoliko dana produženja tog roka dovelo do čitavog bogatstva novih informacija.

- Mogli bismo da saznamo apsolutno ključne činjenice o osnovama ljudske biologije. Ali, naravno, odmah se nameće iduće pitanje - gde bi onda trebalo da se postavi novo ograničenje - dodaje Magdalena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA