Imate preko trideset godina? Znate li kolike su vam šanse da zatrudnite?

Želite potomstvo? Onda nikako nemojte da čekate tridesete, jer je žena najplodnija deceniju pre. Najnovija statistika je zabrinjavajuća za buduće roditelje i zato bi trebalo na vreme da se informišete o ovoj problematici

  • 5

Mnogi parovi se suočavaju sa problemom ostajanja u drugom stanju. Trudnoća je dovoljno složen period, a otežano začeće je postala dodatna noćna mora za savremenu ženu. Veliki doprinos ovom problemu daje i činjenica da plodnost sve više opada u tridesetim godinama, a mnoge žene pre tog perioda ni ne pomišljaju da "stvaraju novi život".

TESTIRALA SAM SVOJU PLODNOST: Evo koliko još imam godina da postanem MAJKA!

Nova nada za žene koje ne mogu da imaju decu!

Parovi koji pokušavaju da "naprave bebu" znaju da to nije uvek tako jednostavan proces. Naprotiv, često je u pitanju izuzetno dugotrajan i frustrirajući proces budući da mnoge stvari moraju da se poklope, na osnovu čega možete da zaključite kako zatrudneti nije lak zadatak.

Ako uzmete u obzir da dosta žena većinu svog života provede pokušavajući da izbegne trudnoću i da ne ostane u drugom stanju, prilično paradoksalno zvuči činjenica da prosečna zdrava tridesetogodišnja žena ima svega 20 odsto šanse da zatrudni u željenom ciklusu, piše Klix.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ovo su podaci organizacije "American Society of Reproductive Medicine", objavljeni u publikaciji "Age and fertility: A guide for patients".

Žena je najplodnija u svojim dvadesetim godinama, a njena plodnost se smanjuje u tridesetim godinama, posebno iza 35. godine.

Foto: freedigitalphotos.net Foto: freedigitalphotos.net

Pojedinačno svakog meseca kojeg pokušava da ostane trudna, zdrava žena u tridesetim godinama ima 20 odsto šanse.

To znači da će od 100 zdravih, plodnih žena, koje pokušavaju da ostanu u drugom stanju u jednom ciklusu, uspešnih biti samo njih 20, odnosno petina. Ostalih osamdeset žena će morati da čeka naredni ciklus da bi pokušale da ostanu trudne.

Do 40. godine, šanse za ostajanje u drugom stanju se smanjuju za 5 odsto po ciklusu, tako da će od 100 žena u četrdesetim uspešno začeće imati svega njih pet.

(foto-ilustracija: hangthebankers.com) (foto-ilustracija: hangthebankers.com)

Žene ne ostaju plodne sve do menopauze. Prosečna menopauza dolazi u 51. godini, ali većina žena nije u stanju da zatrudni već sredinom svojih četrdesetih godina.

Ovi statistički podaci se odnose na prirodno začeće, ali imaju uticaj i na veštačku oplodnju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Semsa

    6. maj 2016 | 14:29

    S ponosom da vam kazem da imam 44god. i da sam u petom mesecu zeljene prirodne trudnoce,inace imam sinove od 16 i 20god.

  • Ana

    6. maj 2016 | 22:21

    Nema tu bas mbogo pravila. Ja imam 34 god. i trnutno sam u 5.mesecu, a zatrudnela sam prirodnim putem i to bez ikakvih terapija i nekog dugog cekanja, a uz sve to imam PCOS. Samo treba biti opusten i ne opterecivati se. Kada Bog nekome nameni ulogu roditelja, to ce se i ostvariti.

  • Ma da

    6. maj 2016 | 18:44

    E i meni rekao lekar da su nam sanse minimalne zbog mojih godina i hvala Bogu sad cuvamo i trece dete i prezadovoljni smo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA