VAZELIN, PAS, RUŽE, SAT: Genijalni TRIKOVI da se izborite s alergijom!

Prema prognozama stručnjaka, čeka nas najgora sezona alergija na polen u istoriji! Srećom, postoje sjajni, a jednostavni načini da se izborimo s dosadnom kijavicom

  • 1

Svake godine, sve veći broj ljudi postaje alergičan na polen. A ni same biljke nam nisu od pomoći, pa se ove sezone se očekuje rekordan broj “kijača” u zadnjih 100 godina.

ZBOGOM, KIJAVICO! ZBOGOM, ALERGIJO! Ovih 10 saveta će vas osloboditi svih muka

Krenite ODMAH da pijete lekove za ALERGIJU, iako vam još nije ništa!

Zato vam donosimo najbolje načine kako da se zaštitite od polenske kijavice i kako da što manje osetite simptome. Ako znate na šta ste konkretno alergični, pratite koncentraciju polena OVDE.

Ako i vi ovih dana kijate, curi vam nos ili čak imate i napade gušenja od silnog polena u vazduhu, poslušajte ove savete, jer vam mogu mnogo pomoći.

Naravno, uz redovno uzimanje terapije koju vam je prepisao lekar.

Grafikon: Promo Grafikon: Promo

Vazelin je spas

Ukoliko imate tek blage simptome polenske kijavice, a ne biste da pijete lekove, postoji osnovna mera predostrožnosti koja će vam pomoći da se osećate bolje. U pitanju je dobri, stari vazelin.

Namažite ulaz u svoje nozdrve tanušnim slojem ove masti. Na taj način ćete stvoriti svojesvrstan filter koji će bukvalno “pokupiti” polen i druge alergene, odnosno sprečiti ih da dopru dublje u respiratorne puteve.

Foto-ilustracija: Etsy.com Foto-ilustracija: Etsy.com

Birajte ruže

Iako nije svako alergičan na sve biljke, niti su svi alergeni prisutni u svakom periodu godine, ipak bi trebalo da se čuvate polena i onih biljaka na koje niste osetljivi. Ma koliko voleli cveće, izbegavajte da u svojoj bašti sadite cvetnice koje prozvode puno polena, a naročito one koje oprašuju insekti.

Isto važi i za kuću, pa pazite koje će se cveće naći u vašim vazama. Siguran izbor uvek su ruže, jer one su poznate kao cveće na koje je retko ko alergičan.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Gledajte na sat

Tokom sezone alergija, najbolje je izbegavati odlaske u duge šetnje po prirodi. Ipak, pošto je rekreacija na svežem vazduhu važna, a posebno kad su topli dani, pažljivo birajte doba dana kada ćete izaći napolje.

Najveća koncentracija polena u vazduhu je između osam i deset sati ujutro i između 17 i 19 časova popodne, pa onda gledajte da u to vreme ne budete napolju.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Nabavite psa

Kako tvrde lekari, najbolji način da se izborimo s alergenima jeste da prestanemo da živimo pod staklenim zvonom, odnosno da budemo manje čistunci nego što jesmo. Bitno je da telo opskrbimo takozvanim “dobrim” bakterijama, koje će ojačati naš imunitet.

Profesor Grejem Ruk, sa UCL-a, tvrdi da je čoveku sklonom alergijama najbolji prijatelj – pas, prenosi Daily Mail. Kućni ljubimac nateraće nas da češće budemo u prirodi, čak i u onim danima kada nam inače ne bi palo na pamet da idemo u šetnju, a mazeći psa, mi ćemo steći prirodni imunitet, nakon čega nam alergeni neće moći ništa.

Foto: freeimages.com/Julie Elliott-Abshire Foto: freeimages.com/Julie Elliott-Abshire

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA