NE TREBA DA GA OKREĆETE: Ovako se pravilno vadi krpelj, a da izvučete i glavu!

Svi znamo za preporuku da se krpelj vadi tako što se okreće dok se vuče nagore, ali sada stručnjaci kažu nešto drugo, bolje i efikasnije

  • 9

Krpelji su najbrojniji u proleće i leto, a povremeno i u ranu jesen. Budući da tada najviše i boravimo u prirodi, ne zaboravite da pregledate sebe i dete svaki put. Najčešće se uhvate na mestima gde je koža vlažna i mekana - stomak, prepone, pazuho, iza ušiju, potiljak, vrat, dojke, a kod dece i glava.

 

Ne prenose samo KRPELJI opaku bolest! Evo kako još možete da se zarazite

 

U trenutku kad krpelj probode kožu, počinje da se hrani krvlju. Tada može doći do zaraze, Lajmske bolesti, virusnog krpeljnog meningoencefalitisa, tularemije, erlihioze. Brzo uklanjanje je jako važno zbog smanjivanja mogućnosti zaraze.

 

- Nakon što krpelj dođe na telo traži pogodno mesto za ubod, a to može da potraje i više sati. Zato je preporučljivo u prirodi pregledati se svaka dva do tri sata kako biste ga uklonili pre uboda - kaže dr Ivana Novak. a piše 24sata.hr.

 

Napominje da se krpelj odstranjuje pincetom tako što se približi što više glavi i povuče bez okretanja (kako se pre preporučivalo). U slučaju da glava ostane u koži može se ukloniti sterilnom iglom. Treba pripaziti i na izbor obuće i odeće. Preporučuju se dugi rukavi, pantalone uvučene u čarape, zatvorene cipele, svetlija odeća (krpelj se teže vidi na tamnom) i materijali bez dlačica (poput vune i flanela) jer se na njih krpelj teže prihvata.

 

Foto: Wikipedia/losch

Foto: Wikipedia/losch

 

Ljudima koji često borave u prirodi preporučuje se vakcinacija protiv krpeljnog meningoencefalitisa. Vakcinisati se mogu i deca starija od godine. Prvu dozu najbolje je primiti zimi, drugu od mesec do tri nakon prve, a treću od devet do 12 meseci nakon druge. Zaštita traje tri godine.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    26. maj 2016 | 23:03

    PROBAJTE OVO. Nakvasite jedan kraj tkanine i dobro natrljajte u sapun. Da bude malo vlazno i dosta sapuna na tkanini . Trljajte krpelja u suprotnom smeru kazaljke na satu . Krpelj ispada za par sekundi. Glava nece ostati unutra. Provereno vise puta.

  • Marija

    27. maj 2016 | 13:15

    Pravo kod doktora i sigurni ste!!!!

  • Ivan

    27. maj 2016 | 05:31

    Malo zejtin na prst i okrecite u suorotan smer kazaljke na satu. Provereno vise puta. Ne ostaje glava za par sekunde izlazi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA