Dečije plastične igračke su izvor virusa i zaraze

Jeftine su, lagane, zgodne, deluju da ih je lako oprati... Ali, nažalost, igračke od plastike baš i nisu najzdravija opcija za vaše mališane

  • 0

Roditelji znaju da je za pravilan psihofizički razvoj dece važno da se ona u najranijem detinjstvu što više igraju. Zato nije ni čudo što je tržište preplavljeno najraznovrsnijim izborom igračaka, koje su pravljene da zadovolje svačiji ukus.

ZA SVE ROĐENE 60-IH, 70-IH, 80-IH: Obožavali ste ove igračke, današnja deca ih nikad nisu videla! (FOTO)

U ovakve flaše ne smete da sipate vodu, otrovaćete i sebe i svoju decu!

Međutim, ispostavilo se da ovaj vid zabave baš i nije najsrećnije rešenje za klince, pogotovu ako su u pitanju igračke napravljene od plastike. Barem ne kada je zdravlje dece u pitanju.

Stvar je u tome što se na plastičnim igračkama sakupljaju raznorazni virusi, bakterije i gljivice, koji na njima mogu da prežive i do 24 sata.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

S obzirom na to da mališani često međusobno dele igračke, naročito u vrtićima, jasno vam je da je dečija igra vrlo opasna stvar, jer se na taj način brzo i lako šire infekcije, čak i kad deca nisu u direktnom kontaktu.

Naučnici sa Univerziteta u Džordžiji uspeli su da ožive virus s igračke u prostoriji u kojoj je vlažnost vazduha iznosila 60 odsto i to satima nakon što je zaraženo dete završilo s igrom. Kada je vlažnost u prostoriji bila 40 odsto (što je tipična sredina u svakom domu), virus je i dalje bio aktivan i 10 sati kasnije.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Preživeli su virusi gripa, SARS-a i bliskoistočnog respiratornog sindroma.

- Ljudi ne razmišljaju da će se zaraziti preko predmeta. Većinom razmišljamo da viruse dobijamo od drugih ljudi. Deca su tu osetljiva grupa za zarazu infektivnim bolestima jer svašta stavljaju u usta, a njihov imunitet još nije potpuno razvijen - objasnio je vođa studije Ričard Birden Drugi.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ova studija samo je potvrdila nalaze ranijih istraživanja, koja su dokazala da igračke u vrtićima, kod lekara i kod kuće na sebi sadrže viruse. Ono što lekari još uvek ne znaju jeste koliko mikrobi tačno mogu da prežive na ovim predmetima.

Foto: Tasha Sturm, Cabrillo College Foto: Tasha Sturm, Cabrillo College

Zato, oni savetuju roditeljima i vaspitačima da nakon svake upotrebe igračke operu barem dezinfikuju brisanjem krpom i antiseptičkim sredstvom, jer to je jedini način da se spreči širenje bolesti, što je posebno važno kad su u pitanju deca, koja još uvek nemaju dovoljno razvijen imunitet, pa su podložnija infekcijama nego odrasli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA