≫ 

U Kinder čokoladicama pronađene opasne materije koje izazivaju rak

Kancerogene supstance su pronađene u omiljenom dečijem slatkišu, kinder čokoladicama, upozorila je nemačka organizacija za zaštitu potrošača

  • 33

Testiranja koja je sprovela nemačka organizacija za zaštitu potrošača "Fudvoč" otkrila su da čokoladice "kinder" i još dva druga brenda sadrže opasnu materiju koja izaziva rak, piše nemački list Berliner Morgenpost.

SEĆATE LI SE DEČAKA SA OMOTA KINDER ČOKOLADE? Ovako on danas izgleda (FOTO)

"Fudvoč" je apelovao da se čokoladice Ferera "Kinder Riegel", Lindta "Fioretto Nougat Minis" i Ribecala "Sun Rice Classic" povuku iz prodaje, pošto su testiranja pokazala da sadrže "moguće kancerogene materije", navodi berlinski dnevnik.

- Slatke poslastice u sebi sadrže takozvana aromatična mineralna ulja (MOAH) - poručuju iz "Fudvoča" i dodaju da su proizvođači navodno odbili povlačenje ovih proizvoda.

- Proizvođači su krivi. Umesto da sklone opasne slatkiše sa polica i upozore potrošače, oni tvrde da sve rade po zakonu - izjavio je DŽon Heg iz "Fudvoča".

Foto: Promo Foto: Promo

Ova organizacija je testirala preko 20 različitih vrsta čipseva i čokoladica, i otkrila je postojanje zasićenih mineralnih ulja (MOS H), koja se, kako upozorava, mogu nataložiti u ljudskom organizmu i uzrokovati oštećenje organa, pri čemu su deca naročito u opasnosti.

- Pokazalo se i da čokoladica ''kinder rigel'', jedna od najprodavanijih u Nemačkoj, ima najviši nivo mineralnih ulja - poručuje "Fudvoč", pozivajući još jednom na stroga ograničenja vezano za zasićena mineralna ulja u hrani i na nultu toleranciju prema aromatičnim mineralnim uljima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA