≫ 

Kada vidite oko čega su se majke širom sveta udružile, biće vam puno srce

Majke širom sveta pomažu jedne drugima kako bi bebe bile zdrave

  • 0

Da ne postoji jača ljubav od majčinske još jednom je potvrđena činjenica, ali ovaj put za tuđu decu. Majke se udružile putem Fejsbuk grupe "Human Milk 4 Human Babies" (u prevodu: "Ljudsko mleko za ljudske bebe") i dele jedna drugoj svoje mleko, ako ga imaju viška. Vremenom, počele su da niču prave pravcate banke humanog mleka.

BELO ZLATO: Ovo je jedina namirnica koja će vašem detetu produžiti život!

Nećete da dojite dete? Onda nemojte da se čudite kad ispadne ovakvo

Neke majke možda ne mogu da doje zbog lekova koje piju, bolesti, teških terapija ili privremeno nemaju mleka, a svoje bebe ne žele da hrane formulama za bebe.

Kako piše 24sata, ovo udruženje se za kratko vreme proširilo na 52 države, i na fejsbuku imaju nesto više od 120 različitih grupa koje deluju na državnom ili lokalnom nivou. Ciljevi nisu samo pomoć majkama bez mleka, već i širenje svesti i edukacija o važnosti dojenja, i rizicima koje predstavlja prehrana formulama.

Foto: Facebook/Human Milk 4 Human Babies - Texas Foto: Facebook/Human Milk 4 Human Babies - Texas

Mleko je potpuno besplatno, i ovo udruženje ne podržava prodaju mleka. Na njihovoj internet stranici je napisano: "Majčino mleko, biološki normalna supstanca za ljudsku vrtu, je besplatan resurs i majke širom sveta voljne su da ga podele. Deljenje mleka je vitalna tradicija koja nam je oduzeta, a veoma je važno da povratimo poverenje u sebe, u naše komšije i naše prijateljice žene."

ZAŠTO JE MAMINO MLEKO NAJBOLJA HRANA ZA BEBU?

Stručnjaci veruju da dete prenosi pljuvački na majčine dojke, i njeno telo prepoznaje šta bebi treba i to proizvodi, čime se svaki dan prilagođava bebinim potrebama. Kroz majčino mleko dobijaju i antitela za izgradnju imuniteta i borbu protiv bolesti. Majcino mleko je takođe masnije od životinjskih i sadrži čak 7 % masti.

Bebe lako vare majčino mleko, i zato ga i češće traže. Mnogi roditelji su u zabludi da je njihovo dete sito tek kada pojede formulu, ali ona je teška za bebe pa od nje duže spavaju. Dojenje na zahtev najbolja je opcija za bebe, i funkcioniše po principu "ponude i potražnje", koliko beba traži mleka toliko se i proizvodi.

Foto: Facebook/Human Milk 4 Human Babies - South Australia Foto: Facebook/Human Milk 4 Human Babies - South Australia

Bebe u prvih godinu dana prolaze nekoliko faza razvoja i u nekima od njih traže mnogo više mleka pa se majke često uplaše da ne proizvode dovoljno mleka. Beba će čestim sisanjem podstaći veću proizvodnju mleka.

Svetska zdravstvena organizacija preporučije isključivo dojenje do šest meseci, tokom kojih bebi nije potrebna druga ishrana.

Do sada je dokazano da dojenje štiti bebe od Kronove bolesti, razvoja gojaznosti, alergija, astme.

Foto-ilustracija: Facebook/Human Milk 4 Human Babies Global Network Foto-ilustracija: Facebook/Human Milk 4 Human Babies Global Network

Rizici i prednosti formule

Formule povezuju sa dijabetesom, nižim koeficijentom inteligencije i rakom dojke kod devojčica kasnije u životu. U sebi ne sadrže nikakva antitela ili enzime koji su u majčinom mleku.

Ako se ne pripremi kako treba, postoji opasnopst od loše sterilisanih bočica, lošeg kvaliteta vode i bakterija.

Mnogi vodeći svetski pedijatri imaju stav da je formula najveći nekontrolisani eksperiment sproveden na ljudima.

Formula olakšava noćno hranjenje, jer majka može da nastavi da spava i odmori se dok drugi roditelj može da nahrani bebu, koja će od formule duže spavati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA