≫ 

KOMARCI, PAUCI, PČELE, STRŠLJENOVI: Ublažite otok, bol i svrab od uboda na prirodan način

Svrab, otok i crvenilo, samo su neke od stvari koje nam ubodi insekata mogu prouzrokovati, a evo kako da sami napravite prirodne preparate koji će vam sigurno pomoći da to ublažite

  • 2

Leto je vreme koje nas obično asocira na odmor, kupanje i more, ali ono što obično ide uz to i ubija nam raspoloženje, jesu dosadni insekti i bube. Ovih par saveta pomoćiće vam da na prirodan način ublažite ubode i ujede, pre nego posegnete za lekovima.

Napravite sami SVEĆU KOJA TERA KOMARCE za samo 20 dinara (VIDEO)

Stručnjak za dermatologiju, Whitney Bowe, tvrdi da ovi prirodni načini za ublažavanje ujeda buba i uboda insekata mogu biti jednako efikasni kao i preparati te lekovi, piše Net.hr.

Esencijalna ulja

Ulje čajevca, lavande i kokosovo ulje imaju svojstva koja mogu ublažiti svrab, bol i otok. Ulje čajevca deluje antibakterijski i može sprečiti infekciju. Neka ulja različitih brendova mogu biti kiselija od drugih. Ako je ulje prejako, možete ga razrediti s vodom pre nego ga nanesete direktno na kožu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Med

Ako vam ne smeta malo lepljivosti, med će delovati protiv upalno i napravit će da vas manje svrbi.

Foto-ilustracija: Foter/Food Thinkers Foto-ilustracija: Foter/Food Thinkers

Mleko i voda

Pomešajte jednaku količinu mleka i vode, u mešavinu umočite čistu pamučnu krpicu, može maramica ili stara majica, i time tapkajte kožu.

Foto: nkzs/sxc.hu Foto: nkzs/sxc.hu

Sok limuna ili limete

Ovo voće smanjiće osećaj svraba, a deluje i antibakterijski. Važno je samo da ako koristite ovu metodu niste na suncu jer sok može opeći vašu kožu.

Foto-ilustracija: Sxc.hu/belisle Foto-ilustracija: Sxc.hu/belisle

Pasta za zube

Većina pasti za zube sadrže ukus nane ili mente, a sastojak mentola stvara osećaj hlađenja na koži. Osim što ćete smanjiti osećaj svraba, pasta za zube pomaže i u smanjenju oteklina.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Bosiljak

Ovaj začin nije samo ograničen za korišćenje u kuhinji i jelima. Lišće bosiljka sadrži hemikalije, kao što je kamfor, a to stvara osećaj svežine, sličan onome koji stvara mentol u pasti za zube. Zgnječite nekoliko svežih listova bosiljka i istrljajte time mesto ujeda na koži.

Foto-ilustracija: Flickr/With Wind Foto-ilustracija: Flickr/With Wind

Led

Jedna kocka leda može stisnuti krvne sudove i smanjiti prirodno otpuštanje histamina, što znači i manje svraba.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Vrećice čaja

Hladne vrećice čaja "izvućiće"  tečnost iz ugriza te smanjiti otok i svrab.

Foto: sxc.hu Foto: sxc.hu

Sirće

Ovo je odličan domaći lek protiv svraba. Jabukovo sirće je najbolji. Nanesite sirće na ubod i ugriz, a ako ih imate više po čitavom telu, dve do tri šoljice sirćeta stavite u kadu napunjenu toplom vodom i lezite unutra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA