KATASTROFA ZA PUŠAČE: Uskoro zabrana duvanskog dima u SVIM restoranima i kafićima

Broj pušača koji na specijalizovanim telefonskim linijama traži pomoć porastao je od sredine ove godine, od kad je na snazi novi zakon o prodaji duvana

  • 10

Novi austrijski zakon čiji je cilj smanjenje potrošnje duvana među mladima već daje dobre rezultate, pa je sve više onih koji žele da prestanu da puše i nazivaju stručnjake na telefonske linije za pomoć pušačima.

Broj pušača koji na specijalizovanim telefonskim linijama traži pomoć mnogo je porastao od sredine ove godine, od kad je na snazi novi zakon o prodaji duvana. On nalaže prodaju kutija cigareta s upečatljivim ilustracijama štetnih zdravstvenih posledica nikotinske zavisnosti.

Uz to, na svakoj kutiji odštampani su i podaci o nacionalnoj mreži savetnika kod kojih nikotinski zavisnici mogu potražiti pomoć, s njihovim telefonskim brojevima.

Savetnici za odvikavanje od pušenja dobili su samo u junu ove godine 3.864 takvih poziva, dok ih je cele prošle godine bilo 3.376, izjavila je Sofi Majngasner, portparolka zdravstvene osiguravajuće kuće GKK koji vodi telefonske servise s linijama za pomoć pušačima u donjoj Austriji.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

SRBI DAJU BOGASTVO ZA CIGARETE: Godišnje popuše 219.000 dinara, automobil i luksuzno letovanje!

Takve mreže postoje već 10 godina širom zemlje, a tvrde da duvanske zavisnosti uspeva da se oslobodi skoro svaki treći pušač koji im se obrati za pomoć.

Austrija ima srazmerno visok procenat pušača, posebno među mlađom populacijom. U grupi u starosnoj dobi od 18 do 28 godina puši 52 posto mladića i 34 posto devojaka.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

PUŠAČI STE, A ŽELITE BAR MALO DA OČISTITE PLUĆA: 7 jednostavnih trikova da ublažite tegobe!

Zabrane pušenja na javnim mestima u Austriji uvedene su 2009. godine, ali one ne važe za restorane i kafiće. U pripremi je novi zakon koji bi pušenje na svim javnim mestima u celosti zabranio od iduće godine.

(Telegraf.rs / Izvor: net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Бојке Кум

    1. septembar 2016 | 20:30

    То није катастрофа, напротив, то је лепа вест.

  • Marko

    1. septembar 2016 | 23:02

    Jesam pusac Ali imam laksi predlog neka zatvore fabrike duvana kao sto su mnoge zatvorili pa zivimo bez njih

  • Iju

    1. septembar 2016 | 22:21

    Bice to katastrofa za ugostitelje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA