Nauka je dokazala da "Ljubim da prođe" zaista radi! A evo i kako (VIDEO)

Verovali ili ne, poljubac zaista vida sve rane

  • 1

Sigurno ste uvek sumnjali u to da poljubac može da izleči bol. Ipak, ispostavilo se da ste grešili. Naučnici su dokazali da bol gotovo nestaje kada vas neko drag "poljubi da prođe".

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Koliko kalorija izgubite ako se ljubite 1 minut?

OVAKO SE LJUBI NAJBOLJE: Evo kako da izvedete savršen poljubac (VIDEO)

Često možete da vidite kako majka ljubi dete kada se povredi, a ono se nedugo zatim smeje i sve izgleda u redu, iako povreda i dalje postoji.

Zamislite da ste vanzemaljac i da posmatrate ovu situaciju iz skroz drugog ugla. Pretpostavlja se da biste "umrli od smeha".

Koliko god ovo delovalo besmisleno, naučnici su rešili da provere ovaj fenomen.

Foto: GabrielaP93 via Foter.com / CC BY Foto: GabrielaP93 via Foter.com / CC BY

- Bol putuje nervnim putevima do mozga i kada informacija stigne tamo, mi osećamo fizičku i emocionalnu patnju. Ako na bilo koji način odvučemo pažnju tako sto ćemo stvoriti još jedan stimulus, onda dobijamo miks informacija koje stižu do mozga i samim tim je neprijatan osećaj drugačiji - objašnjava neurolog Karen Dejvis.

Zapitajte se zašto instinktivno stavljate ruku na udareno mesto na telu i pravite pritisak, ili zašto na otok prislanjate led. Odgovor leži u klasičnom odvlačenju pažnje, što znatno olakšava situaciju.

Foto: aarongilson via Foter.com / CC BY-ND Foto: aarongilson via Foter.com / CC BY-ND

Pošto bol nije samo fizička patnja, već uključuje i emocije, koje su kod dece prilično izražene, onda je jasno zašto poljubac za ublažavanje bola radi.

Eto odgovora i na pitanje zašto je majčin poljubac najdelotvorniji. On označava zaštitu, podršku i saosećanje, a to je deci najbitnije.

Istovremeno, ljubljenje predstavlja i fiziči stimulus na nervni sistem, jer je i on neka vrste pritiska čiji signal putuje do mozga i odvraća pažnju od bola.

Foto: Javcon117* via Foter.com / CC BY-SA Foto: Javcon117* via Foter.com / CC BY-SA

Pogledajte kako bol putuje do mozga i biće vam jasniji rezultati naučnog istraživanja.

Pogledajte šta još mogu da učine poljupci iz ljubavi.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • .S. S.

    7. septembar 2016 | 13:43

    Obožavam malu decu i kad foliraju radi pažnje to je jednostavno preslatko - ništa nije lepše nego gledati ljubav majke i deteta bezgranično davanje ljubavi majke i dečija sigurnost u njenu ljubav jednostavno od boga priroda čovekova i svi smo nekad bili deca koja su se naj lepše osećali u majčinom zagrljaju i poljupcima punih ljubavi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA