Draže vam je spavanje od seksa, pa se pitate je li s vama sve u redu? Evo odgovora

Imate li normalnu želju za seksom? Evo koliko muškarci zapravo razmišljaju o seksu i zašto neki preferiraju spavanje

  • 1

Želja za seksom zaista se može menjati iz minuta u minut, i to je doživeo svako od vas. Iako o ovoj temi dosad nije sproveden veliki broj istraživanja, neki naučnici pozabavili su se ovim fenomenom i pokušali da odgovore na pitanja koliko se želja za seksom razlikuje između pojedinaca, ali i kako se razlikuje i koliko je promenjiva kod svakog od nas.

7 neverovatnih znakova da ste pronašli srodnu dušu!

SEKS POTEZ DA ONA POŽELI JOŠ: Ako joj ovo uradite, biće vaša zauvek

Imaju li muškarci zaista češće želju za seksom?

Iako se često tvrdi kako muškarci, više nego žene, češće imaju želju za seksom, pa im se ponekad čak dešava da su napaljeni gotovo svakog trenutka svakog dana, to baš i nije tako, piše hrvatsko Vrijeme.

Istina je da muškarci, statistički gledano, više puta u toku dana razmišljaju o seksu (34 puta na dan na seks pomisle muškarci, dok žene u proseku na seks pomisle 19 puta dnevno), ali to ne znači da su neukrotivi i baš neprestano napaljeni.

Osim o seksu, muškarci dnevno češće od žena razmišljaju i o hrani i spavanju, tvrde naučnici, što znači da su oni bića koja često razmišljaju o osnovnim ljudskim potrebama, a ne samo i isključivo o seksu.

Kako starimo, tako manje razmišljamo o seksu

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Istraživanje u kojem je učestvovala grupa osoba starosti od 18 do 59 godina pokazalo je da, kako starimo, tako se kod pojedinaca češće javlja seksualna disfunkcija.

Tako su muškarci starenjem sve više podložni erektilnoj disfunkciji, dok su žene s godinama podložnije slabijoj želji za seksom, pa je on više bolan.

Ali to nužno ne znači da starenje kod svih dovodi do slabije seksualne želje. Istraživanja sprovedena u Finskoj pokazala su kako se u obzir kod starijih osoba moraju uzeti i ovi faktori – koliko blisku vezu imaju, kakvi su im opšti stavovi prema seksu i kako, kao individualci, funkcionišu po pitanju seksa.

Iako starije osobe imaju jednaku želju za seksom kao i mlađe, one ga iz nekih, najčešće individualnih razloga, s godinama sve manje praktikuju.

Da li veća seksualna želja znači i bolji seks

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Nije iznenađujuće da seksualna želja igra veliku ulogu u romantičnim vezama, ali i u seksualnom zadovoljstvu svakog pojedinca.

Studija u kojoj je učestvovala nekolicina parova pokazala je da oni parovi čija je seksualna želja tokom celog dana bila veća ujedno imaju i bolji seksualni život. Naučnici takođe upozoravaju kako ne bismo smeli da gasimo želju za seksom tokom dana i takve misli rezervisati isključivo za večernje sate.

Ako i tokom dana maštate o seksu, on će vam uveče zbog toga biti samo bolji.

Uticaj hormona

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Kada raspravljamo o faktorima koji utiču na seksualnu želju, hormone svakako moramo uzeti u obzir.

Kod muškaraca, kako se podiže nivo testosterona, tako raste i seksualna želja, dok je kod žena uticaj hormona na seksualnu želju i dalje prilično nejasan.

Ipak, postoje dokazi kako se seksualna želja kod žena menja sa različitim stadijumima ciklusa ovulacije. Jedna studija pokazala je da s povećanjem nivoa testosterona kod žena (u vreme ovulacije) dolazi i do veće seksualne želje. Ali to se pokazalo snažnijim kod žena koje su bile slobodne nego kod onih koje su imale partnera.

Misterija zvana pilule za kontracepciju

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Još jedno dosta popularno verovanje jeste da kontraceptivne pilule kod žena koje ih uzimaju smanjuju libido, ali nijedno istraživanje to nije potvrdilo, te ovo i dalje ostaje na nivou puste priče.

U istraživanju provedenom među ženama koje su uzimale kontraceptivne pilule pokazalo se zapravo da većina njih nije osetila nikakve promene u seksualnoj želji, dok su neke čak imale i povećanu želju za seksom. S druge strane, vrlo malo žena osetilo je slabljenje seksualne želje tokom uzimanja pilula.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA