≫ 

ŠVAJCARSKA STUDIJA POTVRDILA: Aluminijum iz dezodoransa može da uzrokuje rak dojke

Većina današnjih perspiranata sadrži upravo tu hemikaliju ili neke druge sastojke s aluminijumom

  • 4

Žene koje redovno koriste dezodoranse koji u sebi sadrže aluminijumske soli spadaju u rizičnu grupu onih koje bi zbog toga mogle da obole od raka dojke, pokazala je nova švajcarska studija.

Napravite PRIRODNI DEZODORANS kod svoje kuće. Pogledajte kako (VIDEO) (RECEPT)

Već dugo se govori kako aluminijum iz dezodoransa i roll-ona uzrokuje rak dojke, mnogi su to opovrgavali, a najviše proizvođači tih proizvoda. Nova studija sprovedena u Švajcarskoj otkrila je da dugotrajna izloženost toj hemikaliji može da podstakne razvoj tumora koji se šire telom.

Aluminijum blokira žlezde znojnice, nakuplja se u tkivu dojki i proizvodi efekte slične onima koje proizvodi estrogen. Ono što je posebno zabrinjavajuće jeste činjenica da većina današnjih perspiranata sadrži upravo tu hemikaliju ili neke druge sastojke s aluminijumom.

Andre-Paskal Sapino, koautor studije, te je sastojke uporedio s azbestom.

- Azbest je jeftin, ima velik industrijski potencijal i trebalo je da prođe 50 godina da ga zabrane. Nadam se da neće toliko dugo trebati da zabrane i aluminijumske soli - rekao je Sapino.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Kao i azbest, aluminijum nije vidljiv kao mutagen u bakterijama. Ipak, pošto su istraživači aluminijumske soli ubrizgali u miševe, kod njih su se pojavili metastazirajući i agresivni tumori.

Sapino, koji je pozvao na velik oprez pri korišćenju dezodoransa, takođe je i onkolog i savetuje i muškarcima i ženama da izbegavaju dezodoranse koji sadrže aluminijumske soli.

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stojko

    29. septembar 2016 | 12:52

    Svaki dan u gradu, u prevozu, na poslu...sretnem dosta svajcaraca koji ne koriste antiperspirant. Jos kad na to dodaju beli luk, ima da zive 120 godina.

  • Sara

    29. septembar 2016 | 20:02

    Balea rollon iz DM-a ne sadrzi aluminij,isto tako i nivea,ne znam da li svi ali taj koji sam koristila ne sadrzi

  • dbdhvwF89xjshxhsbdhsFKVansidsjdbxd dkdnd dkd skdhfbdidbdjdfidnskfhalwisialnd

    29. septembar 2016 | 19:44

    Marinia

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA