≫ 

Večito kasnite? 3 saveta koji će vam promeniti život

Znamo da ne volite jutra, a posebno ne ona ponedeljkom. Ali, znate i sami da ćete biti pod većim stresom ako se razvlačite i odugovlačite

  • 2

Odlučili ste da ovog puta jutarnji budilnik na telefonu namestite da zazvoni 15 minuta ranije nego inače, ali ne vredi - opet ste zakasnili na posao.  Večito kasnite na sastanke, dogovore, predavanja i uvek vam nedostaje baš tih famoznih 15 minuta.

Američki magazin "Psychology Today" tvrdi da postoji naučno objašnjenje zašto mnoge osobe imaju ovu ružnu naviku. Psiholozi koji pripadaju Frojdovoj školi,  smatraju da kasnimo zbog autodestruktivnog ponašanja, zbog mana nastalih u ranoj fazi razvoja ličnosti, ali i zbog jednostavne činjenice da pojedinci nisu dovoljno savesni.

Međutim, Univerzitet Vašington izdvaja dva glavna razloga zbog čega kasnimo.

Prvi uzrok zasnovan je na temelju TBPM-a (Time-Based Prospective Memory - vremenske percepcije mozga), što bi značilo da kasnimo zbog lošeg nošenja s vremenom. Kad se bavimo drugim stvarima vreme proleti, pa umesto da se spremamo za posao, pratimo društvene mreže.

Drugi razlog je loša procena vremena. Naš unutrašnji sat treba da izračuna koliko nam treba od tačke A do tačke B. Ne računamo na sve okolnosti koje mogu usput da nas zadese, zbog čega pogrešno iskalkulišemo potrebno vreme.

Printskrin: Youtube/Microsoft Printskrin: Youtube/Microsoft

Predlažemo vam nekoliko saveta kako biste konačno uspeli da oslobodite ružne navike:

1. Gledajte na sat – Prestanite da olako sebe uveravate da ćete dobro proceniti situaciju sa vremenom i u tome biti dobri. Očigledno je da kasnite, pa zbog toga pripazite koliko je sati i kad je zaista vreme da krenete.

2. Napravite strategiju – Ako otprilike znate koliko vam treba za neku aktivnost, imajte to na umu. Na primer, za pranje sudova  vam je potrebno 10 minuta, za zube 5 minuta... Ako primetite da nešto radite duže nego što ste planirali, proverite koliko je sati. Tako nećete ponovo doći u situaciju da se preračunate.

3. Nemojte da radite "još samo jednu stvar", pa onda da krenete – držite se svog plana. Ako ubacite još jednu sitnicu i tako u nedogled, ponovo ćete izgubiti vreme. Posledica toga biće nova stresna situacija - trčanje na posao, sastanak i druge obaveze.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • olalaaaa ovo su istineeee

    17. oktobar 2016 | 08:09

    ne koristite budilnnik vec svom mozgu dajte zadatak da on to odraduje bice vam lakseee shvatiti da je vasa obaveza nastupila lagano ustajanje odradit pametno sve je lakse budilnik je vas neprijatelj zapostavili ste sebe da vi ustvari mozete bez budilnika glava moze sve samo mislite da ne probajte laksi nacin budenja uocite razliku i milije jutroooo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA