≫ 

Ovo je ČUDO TEHNIKE koje rano otkriva RAK DOJKE i spasava živote!

Broj pacijentkinja obolelih od raka dojke, jednog od najčešćih tipova kancera kod žena, raste iz godine u godinu. Uprkos uznemirujućim podacima, stopa smrtnosti u svetu se smanjuje

  • 1

Napredni tehnološki uređaji razvijeni u poslednjih nekoliko godina omogućavaju otkrivanje i lečenje raka dojke u ranim fazama i pružaju veliki komfor pacijentima, ističe prof. dr Gul Esen Icten, specijalista radiologije iz Adžibadem (Acibadem) Maslak bolnice.

U Adžibadem zdravstvenom sistemu pacijentima su na raspolaganju 3 dimenzionalni tomosintezni mamogram, 4 dimenzionalni ultrazvuk grudi i biopsija vođena magnetnom rezonancom.

Profesorka Esen Icten ističe da je tomosinteza, koja se može definisati kao 3 dimenzionalni oblik mamografa, jedna od najvažnijih naprednih tehnologija koja pravi snimke na sličan način kao mamograf, koristeći rendgenske zrake.

Tokom snimanja, rentgen cev unutar uređaja pomera se s desna na levo. Serija slika iz različitih poprečnih profila dojke nastaje davanjem veoma male doze radijacije.

Foto: Profimedia/Wavebreak Foto: Profimedia/Wavebreak

- Primenom ovog uređaja rizik postavljanja netačne dijagnoze je drastično smanjen. Tkivo dojke, koje se sastoji od masti, tkiva mlečnih žlezda i vezivnog tkiva sa krvnim sudovima i nervima može prikriti kancerogeno. Imamo i situacije kada se druga tkiva u dojci slože jedna na druge, stvarajući sumnjivu pojavu koja podseća na kancer, ali to, ipak, nije. Ovaj aparat je dragocen, jer nije ograničen na jednu statičnu sliku, već na seriju slika dojke. Postavljanje tačne dijagnoze smanjuje potrebu za nepotrebnim snimanjima, biopsijom i operacijom - kaže prof Esen Icten.

Ona dodaje da je ovaj aparat važan i što je cela procedura za razliku od klasičnog mamografa, manje bolna i neudobna pacijentkinjama.

U Adžibademu pacijentima je na raspolaganju i 4 dimenzionalni ultrazvuk koji se još naziva i automatski ili volumetrijski ultrazvuk grudi. On je posebno povoljan za centre koji nemaju sposobnost da isti stručnjak proverava rezultate sve vreme.

Ovim ultrazvukom upravlja tehničar, a ne doktor, i traje oko 15-20 minuta. Nijedan deo grudi prilikom snimanja nije preskočen, tako da su ljudske greške svedene na minimum.

Celo snimanje dojke se sprovodi u standarnim pozama. Snimci koji se dobiju mogu ponovo biti uzeti u svakom poprečnom preseku, što olakšava poređenja prilikom praćenja pacijenta.

Foto: Promo Foto: Promo

Biopsija vođena magnetnom rezonancom koristi se kod žena kod kojih je već dijagnostifikovan kancer dojke kako bi se utvrdilo da li postoji ili ne neki fokus pre operacije, potom kod onih kod kojih postoji rizik od oboljevanja, i kada su nalazi dobijeni drugim metodama vizuelizacije sumnjivi ili jednostavo nisu dovoljno vidljivi.

- Pacijenti su do sada često išli na veliki broj pregleda, zbog kojih su se osećali anksiozno ili su bili podvrgnuti nepotrebnim operacijama. Zahvaljujući ovoj metodi koja omogućava da bude urađena biopsija svih sumnjivih tkiva značajno se sprečavaju nepotrebni operativni zahvati - objašnjava prof Esen Icten.

Više informacija:

Predstavništvo Acibadem

Svetozara Markovića 68, Beograd

011 265 88 62

062 820 81 51

acibadem.serbia@gmail.com

www.acibadem.rs

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko BVP

    19. oktobar 2016 | 15:54

    Ljudi pa nije fora da se rano otkrije nego da se ne pojavi nikad. Niko se ne bavi prevencijom(cast izuzecima) nego svi lece kad je vec manje vise prekasno. Pogledajte samo koliko apoteka nice svakog meseca u vasem kraju! A za pekare da ne govorim. Izbegavajte te dve stvari i bice zdravi i lepi zauvek! ;-)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA