PROVERENO: Ovo ubija zadah od belog luka za samo 3 sekunde!

Otkriveno je da se miris belog luka oseća iz raznih delova tela, a ne samo iz usta, pa tako i nesvareni komadići iz želuca ispuštaju neugodan miris

  • 3

Lošeg zadaha, za koji možemo da zahvalimo pojedinim namirnicama poput belog luka, užasno se teško rešavamo, posebno zato što može da se zadrži i 24 sata posle konzumacije.

Ovako treba da jedete beli luk, ako hoćete maksimalno lekovito dejstvo!

Međutim, ne brinite, rešenja ima!

Grickanje sirove jabuke, salate ili listova nane značajno smanjuje nivo sastojaka koji uzrokuju neugodan zadah u ustima, dokazao je eksperiment na Državnom univerzitetu Ohajo. Konkretno, određeni enzimi u sirovoj jabuci, sirovoj salati i listićima nane reaguju tako da neutrališu miris belog luka.

Takođe, otkriveno je da se miris belog luka oseća iz raznih delova tela, a ne samo iz usta, pa tako i nesvareni komadići iz želuca ispuštaju neugodan miris. Stoga nije čudno da pranje zuba ne pomaže uvek.

Jabuka deluje poput prirodnog dezodoransa na neugodan zadah izazvan sulfidima u belom luku i zato je delotvornija od paste za zube, a enzim kojem se može zahvaliti za neutralizaciju neugodnog zadaha, je isti onaj koji uzrokuje tamnjenje kod voća i povrća.

Foto-ilustracija: Flickr/With Wind Foto-ilustracija: Flickr/With Wind

Jabuka, salata i menta bogati su fenolnim jedinjenjima, aromatičnim hemijskim jedinjenjima koji reaguju sa jedinjenjima u belom luku.

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pk

    18. oktobar 2016 | 01:37

    Beli luk ne smrdi!!!!

  • Srki

    23. oktobar 2016 | 17:04

    Tacno,je,beli luk ne smrdi,kao ni meso,ni mlecni proizvodi,ni voce... jer sve to spada pod hranom,a za hranu je neprimereno reci da smrdi,Smrde cigare,prljave carape... Postoji mogucnost da se cenovi belog luka gutaju poput tableta,ali licno smatram ako nekome beli luk "Smrdi" nebi trebao uopste da ga konzumira. Beli luk se jede,zvace i uziva se u njegovom ukusu.

  • HAJ !

    18. oktobar 2016 | 16:03

    Miris se neće osetiti ako usitnide delić luka i popijete ga sa vidom bez žvakanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA