≫ 

Šta se vidi u krvnoj slici?

Nemojte piti antibiotike čim vidite da su vam visoki leukociti. I nikako ih nemojte davati deci na svoju ruku! Mnogi ljudi misle da na osnovu krvne slike i sami mogu da zaključe šta im je i koji im lekovi trebaju. Računaju, već su ranije čuli od lekara šta koji nalaz znači. Ali pazite! Krvnu sliku sme da tumači samo lekar, a evo i zašto

  • 0

U Bel Medicu se rade sve postojeće analize, od mikrobioloških do najsofistciranijih testova na retke bolesti. Pacijent, pored rezultata, dobija i njihovo tumačenje. Rezultati stižu u najbržem mogućem roku i, čim stignu, lekar "Bel Medica" poziva pacijenta, detaljno mu objašnjava sve nalaze i, ako treba, propisuje terapiju i daje savete za dalje lečenje. Na taj način pacijenti štede i vreme i novac.

Nuklearna magnetna rezonanca u BEL MEDIC-u

LEUKOCITI:

Skaču od bakterija

Visoki leukociti najčešće pokazuju da u organizmu postoji infekcija, i to pre svega bakterijska. Međutim, povećan broj leukocita može da ukazuje i na druga obolenja. Zato nemojte da uzimite antibiotike na svoju ruku ako vam je, recimo, zapušen nos, a vidite da su vam leukociti visoki. Ovo je važno i zato što leukociti mogu da skoče usled psihičkog stresa, intenzivnog vežbanja, pušenja cigareta ili uzimanja nekih lekova.

- Visoki leukociti nisu uvek znak da imate bakterijsku infekciju i da treba da pijete antibiotike, a dobri eritrociti ne znače da niste anemični. Stvari su ipak komplikovanije - kaže Sonja Šuput, iz bolnice Bel Medic.

Lekar zna da je reč o bakterijskoj infekciji ako je istovremeno povećan udeo neutofila u leukocitarnoj formuli i CRP. U tom slučaju sam ukupan broj leukocita uopšte ne mora da bude povišen. Zato ne donosite zaključke sami!

Padaju od virusa

Nizak broj leukocita najčešće je posledica virusnih infekcija, pojedinih autoimunih oboljenja (lupus), oboljenja jetre ili slezine, malignih oboljenja kostne srži, uzimanja lekova. Kod virusnih infekcija se najčešće sreće povećanje udela limfocita u leukocitarnoj formuli, a da pritom ukupni leukociti i mogu i ne moraju da budu povišeni, a CRP obično ostaje ispod gornje granice referentnih vrednosti ili bude blago povećan.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

ERITROCITI:

Skaču kad je srce bolesno

Povećan broj eritrocita ne znači da imamo dobru krvnu sliku. Naprotiv, previsoki eritrociti znak su da u organizmu postoji neki problem. Javljaju se usled dehidriranosti organizma, dužeg boravka na planinama, pušenja cigareta, uzimanja lekova, ali i usled obolenja srca i kostne srži. Normalan broj eritrocita, sam po sebi, takođe ne garantuje da nismo anemični.

Padaju zbog anemije

Snižen broj eritrocita najčešće se javlja usled malokrvnosti, koja sama po sebi nije bolest, već simptom nekog drugog oboljenja. Ako je anemija izazvana nedostatkom gvožđa, u krvnoj slici biće istovremeno sniženi ukupni eritrociti, hemoglobin, hematokrit, snižen ili normalan MCV, a povećan RDW. Da bi se dobila cela slika, potrebno je uraditi i dodatne laboratorijske testove koji će pokazati zalihe gvožđa u organizmu i obaviti detaljan pregled da se pronađe uzrok niskog gvožđa. Eritrociti mogu biti sniženi i zbog krvarenja, trudnoće, neuhranjenosti, hroničnih oboljenja, autoimunih bolesti, uzimanja lekova, leukemije i drugih malignih oboljenja.

TROMBOCITI:

Skaču zbog anemije

Trombociti su krvne pločice i učestvuju u stvaranju ugrušaka i zaustavljanja krvarenja. Povećan broj trombocita se susreće kod krvarenja nakon povreda, nedostatka gvožđa, hemoliznih anemija, tumora i kod malignih obolenja kostne srži.

Padaju usled bolesti krvi

Snižen broj trombocita kod stanja koja utiču na smanjano stvaranje (leukemija, nekih tipva anemija virusnih infekcija, uzimanja lekova) ili povećanu potrošnju trombocita (trudnoća, autoimuna obolenja, trudnoća, sepse, uzimanje lekova).

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA