≫ 

Muškarci, mislili ste da vam ZIKA-virus ne može ništa, ali vaš PENIS vas preklinje da se čuvate!

Kakve će sve posledice po ljudsko zdravlje imati zika virus, tek ćemo videti, za sada zabrinjavaju naučna otkrića vezana za plodnost muške populacije

  • 0

Naučnici su upravo otkrili još jednu veoma zabrinjavajuću posledicu zika virusa, ovaj put kod muškaraca. Utvrđeno je da zika virus može dovesti do skupljanja testisa i time izazvati trajnu neplodnost muškaraca.

Da li je zaista moguće ZIKA VIRUS dobiti SEKSOM?

Zabeležen prvi slučaj SEKSUALNOG prenošenja ZIKE sa žene na muškarca

Lekari kažu da su do ovog otkrića došli na miševima, a kod ljudi bi ovo moglo da vodi pravoj epidemiji neplodnosti. Nije još sasvim sigurno da se ono što je zapaženo kod miševa odnosi i na ljude, ali lekari misle da virus svakako smanjuje broj spermatozoida i nivoa testosterona kod zaraženih muškaraca.

Za ziku se do sada zna da uzrokuje malformacije ploda tako da se, ako je majka zaražena, rađaju deca malene glave. Bolest je prisutna u tropskim krajevima i na Floridi. Virus ima neobičnu sposobnost prelaska brane koja odvaja muške reproduktivne organe od krvotoka, u semenu ostaje prisutan mesecima, ali nije poznato kakav uticaj ima na zaražene muškarce.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Ipak, veruje se da je šteta nepopravljiva. Posle dve nedelje testisi se znatno smanjuju, njihova unutrašnja struktura se ruši, mnogo ćelija umire. Posle tri nedelje testisi se smanje na desetinu normalne veličine. Nakon šest nedelja situacija se ne popravlja, iako je virus nestao iz tela.

Profesor Dajmond sa Voshington School of Medicine kaže da se još ne zna da li je šteta ireverzibilna, ali očekuju da jeste. Ćelije koje imaju unutrašnju strukturu su trajno inficirane i razorene. Virus napada tzv. sertoli ćelije koje se ne regenerišu, a koje hrane rast ćelija sperme.

Zika virus je jedini virus koji izaziva ovako ozbiljne simptome kada je reč o plodnosti. Pošto se radi o novom virusu, još nema studija o njegovom uticaju na plodnost. A muškarci često ni ne slute da su neplodni dok ne pokušaju da se ostvare kao roditelji, tako da mogu proći i godine.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Muške osobe koje imaju nizak testosteron, a koji se ustanovljava jednostavnim testom krvi, pokazuju slab polni nagon, imaju erektilnu disfunkciju, osećaju umor, gube dlake na telu i smanjuje im se mišićna masa. Ipak, još se ne zna da li će efekat virusa na muškarce biti tako dramatičan kao kod miševa, ali postoji velika zabrinutost.

Pošto je zika nov virus o kojem se još malo zna, pogledajte šta o njemu kažu vaši sugrađani:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA