Bezvremena lepota koja je inspiracija za priče i uspomene 85 godina!

Grand Hotel Toplice danas je jedan od najuglednijih hotela u Sloveniji, a od 2009. godine je prvi slovenački hotel koji je član međunarodnog udruženja luksuznih hotela Small Luxury Hotels of the World

  • 0

Prošlost bledskog Grand Hotela Toplice skriva bezbrojne priče i uspomene koje nikada nećemo saznati u potpunosti. Prošlost, zajedno sa onima koji znaju da cene njihovu vrednost, održavaju živo izbledele fotografije, stari zapisi i originalni predmeti koje gosti u hotelu mogu susresti na svakom koraku. Prilikom ovogodišnjeg 85. jubileja hotela, glavna uloga je data upravo njima - opremi i predmetima koje su videli i bili deo mnogih priča gostiju i zaposlenih, koje su naročito zbog toga bogate.

BLED: Rajska harmonija pod vrhovima Alpa prekrivenim snegom

Foto: Promo Foto: Promo

Prethodnik današnjeg Grand Hotela Toplice izgrađen je sredinom 19. veka. Godine 1931, preduzimljiva Jula Molnar sasvim ga je obnovila i tako izgradila najmoderniji hotel u tadašnjoj kraljevini, koji je postao jedna od prepoznatljivih tački Bleda. Iako nekoliko puta renoviran i modernizovane unutrašnjosti, hotel je sve do danas očuvao čari starih vremena, ali uz modernu udobnost. Očuvan je veliki deo njegove prvobitne opreme, koja zajedno sa skupocenim predmetima poziva da se za trenutak zaustavimo i prepustimo lepoti koju su stvorile uspomene. Prepustite se i vi dragocenim pričama Grand Hotela Toplice , koje su ispisivali događaji u hotelu čitavih 85 godina!

STAKLENI ZID KOD RECEPCIJE

Zid kod recepcije je jedan od najdragocenijih delova opreme u hotelu, originalan zid sa japanskim motivima iz 1931. godine. Originalne su i sve rezbarije na maskama grejača. Zanimljivost: Uprkos velikom broju gostiju svake godine, nikada nije naprsla niti je razbijena.

Foto: Promo Foto: Promo

JAPANSKE VAZE

U hotelu ima nekoliko unikatnih japanskih vaza iz 19. veka. Napravljene su ručno. Tridesetih godina japanska umetnost je bila izuzetna dragocenost. Svi koji su mogli da je priušte bili su srećni što su je uopšte pronašli i morali su biti snalažljivi da bi je dobili. Zanimljivo se da vaze, uprkos japanskom stilu, lepo uklapaju uz gorenjsko okruženje. Rezultat kombinacije vrhunskih materijala i vrhunskih umetnika je kvalitetna bezvremena elegancija.

Foto: Promo Foto: Promo

ORIGINALNI NAMEŠTAJ

Nameštaj u sobama, apartmanima, jezerskom i belom salonu u potpunosti je restauriran rad iz 19. veka. Najunikatnije komade nameštaja nalazimo u hodniku hotela, kod restorana. To je rad iz 19. veka. Specifičnost škrinja je to što nisu samo izložbeni eksponati, već još uvek služe za čuvanje sitnog gostinskog inventara.

- Ormarić u spavaćoj sobi predsedničkog apartmana je originalna kombinacija estetike i funkcionalnosti (na vrhu je ogledalo koje se otvara).

- Originalne štrukature na plafonu naći ćemo u čitavom hotelu – napravljene su na klasičan način, ručni rad.

- Parket u hotelskim sobama je izuzetna svetska retkost. Ima specifičan zvuk i pruža osećaj topline. Ovakvi podovi su pogodni i za astmatičare.

Zanimljivost: Prilikom renoviranja hotela 2002. godine, svaku pločicu parketa su na poleđini numerisali i izbrušenu i izlakiranu postavili natrag.

Foto: Promo Foto: Promo

PORCELAN

Porcelan, koji je danas kao zanimljivost izložen u staklenoj vitrini, nekada se koristio prilikom posluživanja. Konobari su u to vreme goste posluživali u francuskom stilu – pred njima su na tanjire stavljali odabranu hranu. Pošto je pomenuti porcelan krhak, morali su da ga u potpunosti ručno peru. Proizveden je u ograničenim serijama i zato ga je bilo teško zameniti. Posle Drugog svetskog rata, njegova upotreba se polako ograničavala.

Zanimljivost: Tokom zida, kada je Bledsko jezero počelo da se ledi, gosti hotela su zajedno sa konobarima igrali boćanje na površini jezera sa tanjirićima za kafu. Pod težinom porcelana tanki sloj leda je popustio i zato se dragoceni komadi porcelana i danas mogu naći ponegde ispod površine Bledskog jezera.

KNJIGA UTISAKA IZ 1947. GODINE

Knjiga utisaka iz 1947. zaključana je u sefu iza recepcije. Predstavlja najdragoceniji komad Grand Hotela Toplice – vredan je čak više nego sam hotel. U knjigu utisaka se već od 1947. godine upisuju najpoznatiji gosti hotela. Među potpisima su brojni državnici (jordanski kralj Husein, Vili Brant, Ban Ki Mun), umetnici (Artur Miler, Pablo Neruda) i druge svetski poznate ličnosti (Simon Vizental, Gari Kasparov, Pol Makartni...).

Fotot: Promo Fotot: Promo

Upis u knjigu utisaka skakačke reprezentacije iz 1949. godine.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA