≫ 

Da li smeju da se mešaju alkohol i antibiotici?

Uvreženo mišljenje u narodu je da se, kad smo na antibioticima, nikako ne sme piti alkohol. No, da li je to stvarno tako ili je u pitanju mit?

  • 3

Ovo doba godine je u isto vreme sezona slava, ali i sezona prehlada i gripa. Zato se mnogi ljudi, koji su na terapiji antibioticima nalaze u dilemi – smeju li da piju (pod uslovom da ne voze) i šta će se desiti ako nazdrave samo jednom čašicom?

MILIONI ĆE UMIRATI ZBOG ANTIBIOTIKA: Naučnici upozoravaju koliko će nas koštati zloupotreba ovih lekova!

Da li su PROBIOTICI prevara veka?

Iako postoje anegdote da alkohol jače “udara” kada se meša sa antibioticima, ipak ne slušamo svaki dan priče o tome kako su ljudi morali u bolnicu jer su pomešali ove dve stvari. Pa, šta je na kraju istina?

Kada su antibiotici izumljeni smatrali su se super-lekom, jer su se do tada smrtonosne bolesti (od običnih infekcija pa sve do sifilisa) odjednom mogle izlečiti za nekoliko dana ili nedelja.

A to, je moraćete priznati, zaista odličan razlog za slavlje. Naravno, uz alkoholno piće.

Foto-ilustracija: Profimedia/Designpics, pixabay.com Foto-ilustracija: Profimedia/Designpics, pixabay.com

Zato su lekari pedesetih i šezdesetih godina savetovali svojim razuzdanim pacijentima da ne konzumiraju alkohol tokom terapije, kako ne bi donosili loše odluke i širili bolest dok se potpuno ne izleče.

Ipak, osim što može da izazove zaboravnost da se popije lek, alkohol sam po sebi ne umanjuje efikasnost antibiotika. A čak 81 odsto pacijenata veruje je da je to slučaj, prenosi portal Fini recepti.

Ipak, iako antibiotici odlično rade i kada smo “pod gasom”, sama bolest kao što je prehada neće dobro reagovati na vino, pivo, rakiju... Jednostavno, simptomi mogu da se pogoršaju, jer alkohol loše utiče na imunitet, odnosno na odbranu od infekcije.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Takođe, alkohol nas sprečava da kvalitetno spavamo, pa se u telu smanjuje nivo energije i organizam može da dehidrira, što su sve važni faktori za potpuni oporavak.

Isto tako, svaki antibiotik ima neželjena dejstva, a alkohol može da ih pogorša. Najčešće nuspojave antibiotika uključuju mučninu, vrtoglavicu, osećaj slabosti i proliv, a sve su to dejstva i (preterane) konzumacije alkohola.

Sve u svemu, zaključak je da alkohol ne utiče na pozitivno dejstvo antibiotika, ali bi ga ipak trebalo izbegavati, jer može da nam pogorša samu bolest i produži oporavak u nedogled.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ali zapamtite, postoje drugi lekovi protiv sličnih infekcija, poput onih koji sadrže supstancu metronidazol, koji nikako ne smeju da se mešaju sa alkoholom. Zato, ako vam lekar ili apotekar kažu “ne pijte alkohol”, shvatite to ozbiljno. U suprotnom, možete da završite u bolnici zbog trovanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • iz 2 u 1

    15. novembar 2016 | 13:30

    Sve se mijesa sa alkoholom samo ne sok za razmucivanje

  • Mlj1228

    15. novembar 2016 | 11:25

    Na svakom leku (medicament)-u pise, ako se ne sme, ili nije preporucljivo, konzumirati alkoholna pica. Pogotovu ako je napisano u crvenom okviru , pa stim, da li je doktor rekao ili ne bolje je uvek procitati upustvo.

  • JA

    18. avgust 2022 | 19:08

    Uovom slučaju... Svako radi svoj posao😜

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA