≫ 

MRAČNA STRANA DOJENJA: Za bebu nema ničeg boljeg od majčinog mleka, ali telo žene prolazi kroz pakao!

Najbolja hrana za svaku bebu je majčino mleko, i tu nema nedoumice. Ali zdravlje žene usled dojenja može da ima neke nuspojave

  • 8

Svim ženama su dobro poznate sve nuspojave koje donosi trudnoća, od otečenih članaka do razvučene kože i strija. Međutim, mnoge bi moglo da začudi to da i dojenje može ostaviti negativne posledice po telo majke.

Nju je mama DOJILA do pete godine života! Ali, da li je to zdravo?

BELO ZLATO: Ovo je jedina namirnica koja će vašem detetu produžiti život!

Prema Američkoj akademiji za pedijatriju, za odojče nema ničeg boljeg od majčinog mleka. Stručnjaci se slažu da bebe mlađe od šest meseci treba da piju isključivo majčino mleko i podstiču majke da doje svoju decu najmanje do prvog rođendana.

Ali šta se dešava u telu majke tokom i posle dojenja? Iako pomaže ženi da sagori kalorije i izgubi višak kilograma, ono može da joj ošteti vid i poveća rizik za dobijanje raka dojke.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Kako se ispostavilo, otečeni zglobovi su najmanja briga mladih mama, no ta ista tečnost koja se nakuplja u člancima i ostalim zglobovima u telu takođe može da se stvori i u sočivu i rožnjači oka. Posledica toga je da neke žene imaju zamućen vid tokom trudnoće i dojenja, a mnogima su neophodne naočare ili kontaktna sočiva kako bi to ispravile. Kod nekih žena je to samo privremeno, dok neke žene mogu imati problem sa vidom do kraja života.

Foto-ilustracija: Foter/nikozz Foto-ilustracija: Foter/nikozz

Još jedna nuspojava u vezi sa dojenjem dolazi kada prestanete da dojite dete i mleko presuši. Naučnici su nedavno otkrili da, kada žena prestane da doji dete, ćelije u mlečnim kanalima dojki postaju kanibalističke - jedu staro mleko i mrtve ćelije.

Zbog toga žene u tom periodu imaju česte i bolne upale. Upravo ta zapaljenja mogu biti razlog zbog čega su žene deset godina nakon porođaja u većem riziku da im se razvije rak dojke.

Ako se neka vaša prijateljica nedavno porodila, evo kako da spakujete poklončić za bebu:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    22. novembar 2016 | 08:26

    Ajmo mlade mame jel ovo istina? Javite se. Ja mislim da su sve ovo izmisljotine i manipulacije!

  • zabrinuta!

    22. novembar 2016 | 07:52

    Nije tacno da se zbog dojenja moze dobiti rak dojke, can naprotiv, sto vise dece i dojenja smanjuje rizik za vise od 50%. Citajte vise sa razumevanjem strucnu literaturu.

  • KIZA

    22. novembar 2016 | 12:14

    Ja sisao do 2.5 godind a keva sad napunila 80 pa jos hvala bogu zdrava kao dren

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA