Kako da objasnim ćerki da je Deda Mraz pravi, kada ga viđa na svakom ćošku?

Deca se raduju poklonu, a ne Deda Mrazu, jer je maskirani čika svuda i nije samo njihov

  • 5

Današnja deca mogu da vide Deda Mraza na svakom koraku, pa se često dešava da pitaju ko je od njih onaj pravi i da li postoji pravi. Jedan otac se našao u situaciji da odgovara na ova pitanja, te se obratio redakciji Telegrafa da bi skrenuo pažnju javnosti na to da deca sve manje veruju da je Deda Mraz jedan jedini lik koji im donosi poklone ako su dobri. 

U Beogradu prodaju pismo od Deda Mraza za 220 dinara!

OVO JE NAJUNOSNIJI NOVOGODIŠNJI BIZNIS U SRBIJI: Zaradite i do 32.000 dinara dnevno!

- Moja ćerka ove godine prima čak pet paketića i svaki će joj uručiti drugi Deda Mraz, što je meni odraslom razumljivo. Ali mi je žao što vidim da je i njoj razumljivo - objasnio je otac dve ćerke, od kojih starija ima pet godina i već duže vreme opaža različitosti.

- Kada prilazi sledećem Deda Mrazu po redu, primećujem da joj je jasno da je to sasvim drugi čovek od onog kojeg je prethodno videla. Ona čak i ne očekuje da vidi pravog Deda Mraza o kojem sam joj toliko pričao - dodaje.

Njegovo iskustvo dele i drugi roditelji, koji imaju želju da zadrže dečja naivna verovanja što duže, pre nego što ih puste da se suoče sa realnošću u njenom punom svetlu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Dakle, gde je nestao Deda Mraz iz Laponije? I ko su ovi novi ljudi?

Ako ugleda suzu u oku deteta, svaki roditelj će se doviti na najbrži mogući način da ona nestane. Tako je i sa tužnim pitanjima o pravom Deda Mrazu. Odrasli su već smislili priču koja objašnjava deci da pravi Deda Mraz ne može da stigne do sve dece u istom danu i da zato dolaze njegovi pomoćnici.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ipak, to nije dovoljno! Ni deci, ni roditeljima.

Deca će saslušati i ovu priču, ali ne treba zaboraviti da svoje ponašanje baziraju na instinktu. On im govori da nije potrebno da se raduju tamo nekom pomoćniku i to svaki put drugom, da je dovoljno da se zahvale za poklon koji su zaslužili i da svoju sreću potraže u onom što su dobili.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Ovo govori sve, ali onima koji žele da čuju.

Današnja deca se raduju poklonu, a ne Deda Mrazu, iako to nisu sami birali. Maskirani čika je svuda i pripada svima, a poklon samo njima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Roditelji teško mogu da odgovore deci na pitanja o pravom Deda Mrazu, jer su i sami zbunjeni novonastalom situacijom. Deda Mraz je sve manje pozitivan lik, jer je prikazivan i u pijanom stanju, i kako podiže kredit... - objašnjava Darka Krsmanović, psihoterapeut.

Roditeljima ostaje da se ponašaju kako zapoveda tržište.

Pogledajte kako na pravi način da pokažete ljubav detetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Daba

    24. decembar 2016 | 16:16

    Supruga i ja to radomo sa puno pažnje. Ugasimo struju, pa ja bacam nesto na krov. A u među vremenu supruga stavi poklon kod jelke, a baka stalno prica unuci: šta to lupa to, to je sigurno deda mraz.

  • Javi Martinez

    25. decembar 2016 | 00:00

    Ne treba decu uciti o postojanju nepostojecih

  • hana

    24. decembar 2016 | 23:29

    Moja cerka mi je sama rekla mama to su neki ljudi koji se obuku kao deda mraz, to nije pravi deda mraz, a ima samo 4 godine. Ona veruje samo u onog sto dolazi 31. uvece, uvek joj malo skrenemo paznju u drugoj sobi pa deda mraz ostavi poklone ispod jelke, ostanu slucajno otvorena vrata od terase, iki prozor, ona mu ostavlja kolacice pored jelke koje nas dve pravimo dan pre, pa onda kao malo sklonimo sa tanjira i onda ona poveruje da je bio, usao kroz prozor ili terasu, pojeo kolacice i ostavio poklone. Tada i dobije najveci poklon, a ovo u vrticu i kod nas na poslu dobije sitnice neke, uvek nesto sto je zelela, ali nista preveliko. Trudicemo se sto duze da odrzimo to verovanje jer mislim da je lepo, ali sa deuge strane je veoma realna i sve primecuje, sve je zanima i pita, a ja zaista ne mogu da je lazem, pa sam tako za ove deda mrazove po gradu rekla da su oni samo pomocnici, ali da pravi deda mraz dolazi samo te noci, za novu godinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA