≫ 

Devojke, kad budete saznale šta znači kad nosite čoker oko vrata, skinućete ga odmah

Čoker okovratnici nisu običan nakit. Pre nego što ih uvrstite u svoj svakodnevni stil, saznajte kakvo su značenje oni imali kroz razne istorijske epohe

  • 49

Na povratak čoker ogrlica malo je žena ostalo imuno. Mnoge devojke su ih bez razmišljanja prigrlile po ugledu na trendseterke sa Instagrama. Sa druge strane, postoje i oni koji u ovom trendu ne vide ništa privlačno, pa ih porede sa lancima koji su oko vrata nosili robovi ili okovratnicima za pse.

Sve devojke nose čoker oko vrata, a ne znaju šta može da im uradi: On nosi neverovatnu, drevnu moć!

A kakvu simboliku zapravo ima čoker ogrlica koja se u potpunosti pripija uz vrat?

Čoker (Choker) u bukvalnom prevodu sa engleskog znači davilica. Ogrlice mogu biti napravljene od najrazličitijih materijala kao što su saten, koža, pliš, somot ili metal. Iako se vezuju za devedesete godine, o njima svedoče mnoge kulturne epohe.

Za čuvenog slikara Eduara Manea i njegove savremenike tanka crna tkanina oko vrata bila je oznaka žena lakog morala. Njegova slika "Olimpija" iz 1863. predstavlja prostitutku višeg ranga, koja čeka svog klijenta. Njena smelost i direktan, provokativni pogled zaprepastili su publiku tog vremena. Olimpija sa crnom trakom oko vrata, nagovestila je slobodu, ali i dominaciju nad muškarcima, piše studnel.com.

Foto: Wikimedia Foto: Wikimedia

Ove ogrlice bile su omiljeni modni detalj i u kraljevskom svetu. Ona je bila zaštitini znak Ane Bolen, jedne od najslavnijih i najuticajnijih kraljica Velike Britanije, a proslavila ju je i Aleksandra od Danske, supruga Edvarda VII i carica Indije.

Foto: pixabay.com Foto: pixabay.com

Čoker je promovisala i čuvena glumica Brižit Bardo, dok su najveću popularnost doživele 70-ih godina kao deo gotik i grandž stila. Ipak, najbitniji i najslavniji momenat čokera bile su devedesete godine.

Kako se moda vrti u krug, novi preporod čoker okovratnika započeo je svoju novu eru prošle godine, kada su ih i najpoznatije modne kuće poput  "Šanela" i "Lanvina" uvrstile u svoje  kolekcije.

(Telegraf.rs / Izvor: studnel.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA